«Θα ήταν βάσιμο να υποστηρίξει κανείς ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα ακόμα περισσότερο» τονίζει μέσω του «Π», ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης. Προσθέτει, δε, ότι η χώρα είναι επιχειρησιακά έτοιμη για τα ραντεβού της τρίτης δόσης του εμβολιασμού. «Η ενισχυτική δόση αφορά 285.000 πολίτες, οι οποίοι από τις 14 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα», τονίζει.
Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το φάσμα των ανατιμήσεων, λόγω και των διεθνών συνθηκών. Ποια μέτρα θα λάβετε, προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού;
Το φαινόμενο των ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι παγκόσμιο και θα επηρεάσει αναπόφευκτα έως έναν βαθμό και τη χώρα μας. Πρόκειται για ένα συγκυριακό φαινόμενο που επηρεάζει τις προηγμένες και σε τροχιά ανάπτυξης χώρες και σχετίζεται με την προσπάθεια ομαλοποίησης των αγορών, μετά τη μακρά περίοδο περιορισμών λόγω της πανδημίας. Θεωρούμε ότι θα έχει παροδικά χαρακτηριστικά και η έντασή του θα μειωθεί μέσα στο 2021.
Για την αντιμετώπιση αυτού του κύματος ανατιμήσεων, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα μέτρα με ψυχραιμία, προσοχή και δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία και στη θωράκιση των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς και της μεσαίας τάξης. Ειδικότερα, η κυβέρνηση μελετά ένα πλέγμα στοχευμένων και δημοσιονομικά διαχειρίσιμων μέτρων προστασίας, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται ενέργειες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτους καταναλωτές. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε στον δρόμο των φοροελαφρύνσεων και της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Θα υπάρξει ειδική μέριμνα και για τα τιμολόγια του ρεύματος, που «καίνε» πολίτες και επιχειρήσεις;
Ναι, όπως σας προανέφερα, το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει προσεκτικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις για τα τιμολόγια ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και θεσμικές και ρυθμιστικές ενέργειες που θα εξασφαλίζουν την κατά το δυνατόν μικρότερη μετακύλιση στους πολίτες από την αύξηση του κόστους ενέργειας.
Είναι τα στοιχεία του ΑΕΠ τέτοια, που να επιτρέπουν ένα πλαίσιο παροχών, με το βλέμμα και στο 2023;
Τους τελευταίους μήνες υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις από διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς σχετικά με τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που αφήνει περιθώρια ευελιξίας.
Ενδεικτικά σάς αναφέρω ότι κατεγράφη ανάπτυξη ύψους 16,2% το β’ τρίμηνο του 2021, τόσο λόγω της κατανάλωσης όσο και από τις ιδιωτικές επενδύσεις και εξαγωγές, ενώ σε σχέση με το α’ τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4%. Επίσης παραθέτω την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 4,3%, αλλά και την εκτίμηση του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ για ανάπτυξη 3,8% για το 2021, ενώ ο οίκος Fitch σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη 4,3% και του χρόνου θα φτάσει στο 5,3%. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα προέβλεψε ανάπτυξη 5,7%, η ΤτΕ ανάπτυξη 4,2% και το ΙΟΒΕ 5%. Αν προσθέσουμε τον υψηλό δείκτη PMI για τον Αύγουστο, καθώς και τα εντυπωσιακά φετινά αυξημένα έσοδα του ελληνικού τουρισμού, θα ήταν βάσιμο να υποστηρίξει κανείς ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα ακόμα περισσότερο. Επομένως, υπάρχει περιθώριο για στοχευμένες παρεμβάσεις σε συνέχεια των πολιτικών που ήδη έχουμε εφαρμόσει, με κατεύθυνση τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και της ανάταξης της οικονομίας με την παροχή και φορολογικών κινήτρων.
Επίσης μην ξεχνάμε ότι η εν γένει βελτιωμένη πορεία της χώρας θα επιταχυνθεί και με την αποτελεσματική αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του γενικότερου μεταρρυθμιστικού έργου που επιχειρεί η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.
Ποια είναι η εικόνα ως προς τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στο Σύστημα Υγείας; Πόσο γρήγορα θα γίνουν οι προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, για να καλυφθούν τα κενά;
Η πορεία των εμβολιασμών των υγειονομικών είναι μια κατάσταση συνεχώς μεταβαλλόμενη, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πολιτείας και έσπευσαν να εμβολιαστούν τις τελευταίες μέρες. Ειδικά μετά την τελευταία τροπολογία για άρση αναστολής εργασίας από την επόμενη μέρα της πρώτης δόσης εμβολίου, παρατηρήθηκε αύξηση στους εμβολιασμούς, μειώνοντας σημαντικά τις αναστολές. Σημειώνω ότι πλέον έχει εμβολιαστεί πάνω από το 88% των υγειονομικών, ενώ ένα μεγάλο μέρος από τους εναπομείναντες έχει νοσήσει.
Όσον αφορά την κάλυψη των κενών που θα προκύψουν στο ΕΣΥ από τις αναστολές, έχουν προετοιμαστεί και ήδη υλοποιούνται από το υπουργείο Υγείας επιχειρησιακά σχέδια για τον τρόπο ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ενώ ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα για άμεσες προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου μέσω συμβάσεων. Η κατάσταση ομαλοποιείται μέρα με τη μέρα και πιστεύω ότι και τον στόχο του καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών θα πετύχουμε και οι δομές υγείας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.
Είναι στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες μετά τους υγειονομικούς, όπως οι ένστολοι και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;
Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει τέτοια απόφαση. Προς το παρόν, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εφαρμόζεται μόνο για τις κατηγορίες που έχει ανακοινωθεί.
Σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας, αυτό είναι κάτι που, όπως έχει επισήμως ανακοινωθεί, υπάρχει ως επιλογή από την κυβέρνηση, αλλά βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με μια σειρά παραγόντων, όπως ο ρυθμός εξέλιξης της πανδημίας και των προβλημάτων που θα προκύπτουν, οι αξιολογήσεις και οι συστάσεις των ειδικών, αλλά και με την πορεία των εμβολιασμών. Άλλωστε, από 13/9 τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που αφορούν την αποκατάσταση δραστηριοτήτων, ιδίως για τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί, και θεωρώ ότι μέχρι τέλος του μήνα θα δούμε σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Σημειώνω ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πάνω από 330.000 πολίτες προγραμμάτισαν το ραντεβού τους σε κάποιο από τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.
Τι μέλλει γενέσθαι ως προς την τρίτη δόση του εμβολίου; Είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι; Από πότε θα πρέπει να αναμένουμε δρομολόγηση της ενισχυτικής δόσης;
Είμαστε απολύτως έτοιμοι επιχειρησιακά και για την τρίτη δόση του εμβολίου, η οποία ξεκινά με τους ανοσοκατεσταλμένους, βάσει οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η ενισχυτική δόση αφορά 285.000 πολίτες, οι οποίοι από τις 14 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Στη συνέχεια και ανάλογα και με την αξιολόγηση και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προχωρήσουμε και για άλλες ομάδες. Η επιστημονική συζήτηση, που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή, αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, ενώ εξετάζεται κατά πόσο ο χρόνος απόστασης από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού θα αποτελέσει κριτήριο αδιακρίτως της ηλικίας.
Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο