Τα χαρτιά της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 άνοιξε στο «Π» η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, τονίζοντας πως «διεκδικούμε να εκλεγούμε από την πρώτη Κυριακή». Η ίδια ανέλυσε επίσης τις δυσκολίες που συναντούν οι γυναίκες που ασχολούνται με τα κοινά επισημαίνοντας πως «πρέπει να υπάρχουν ενεργές πολιτικές από μέρους της Πολιτείας για τη στήριξη των γυναικών, ώστε να μετέχουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τα επόμενα δύο χρόνια αυτής της δημοτικής περιόδου;
Οι στόχοι μας δεν μπορούν να είναι άλλοι από το πρόγραμμά μας. Αυτό με το οποίο μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και η υλοποίηση του οποίου θα είναι για εμάς και για εμένα προσωπικά το εφαλτήριο και μια τέταρτη θητεία στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα δεν σας κρύβω ότι αυτήν τη φορά ο στόχος μας είναι υψηλότερος, διεκδικούμε να εκλεγούμε από την πρώτη Κυριακή, γιατί πιστεύουμε ότι το έργο που έχει υλοποιηθεί έως τώρα και που θα υλοποιηθεί και το επόμενο διάστημα θα δώσει σε όλους τους πολίτες ξεκάθαρα την αίσθηση της συνέπειας, λόγων και πράξεων. Δεν υποσχεθήκαμε άπειρα θέματα, δεσμευτήκαμε για συγκεκριμένα πράγματα και παρακολουθούμε την εκτέλεση αυτών. Θέλουμε να έχει ολοκληρωθεί η Αγίου Δημητρίου, να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση της περιοχής πίσω από τον σταθμό του μετρό «Άγιος Δημήτριος» – μία πολύ δύσκολη και πολύ επιβαρυμένη περιοχή. Ολοκληρώνεται η αναβάθμιση της περιοχής που βρίσκεται πλησίον του ρέματος της Πικροδάφνης. Ολοκληρώνουμε την ενεργειακή αναβάθμιση αρκετών σχολικών μονάδων. Οι παιδικές μας χαρές έχουν όλες ανακαινιστεί και θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας καινούργιας παιδικής χαράς σε έκταση που αποκτήσαμε από το «Πράσινο Ταμείο». Απόκτηση αρκετών κοινόχρηστων χώρων και, βέβαια, τα δύο εμβληματικά έργα που έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που είναι ο «Ασύρματος» και το κολυμβητήριο.
Είναι δύσκολη η θέση για μια γυναίκα δήμαρχο;
Είναι δύσκολη, γιατί ακροβατούμε σε πολλούς ρόλους και θα πρέπει αυτόν τον ρόλο της εκπροσώπησης στα κοινά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Οπότε θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι φιλικό το περιβάλλον. Να υπάρχουν ενεργές πολιτικές από μέρους της Πολιτείας για τη στήριξη των γυναικών, ώστε να μετέχουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, και βεβαίως να παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις. Οι ατέρμονες συνεδριάσεις, οι πάρα πολλές ώρες που πρέπει να διατίθενται για αυτές τις συλλογικές διαδικασίες. Η έλλειψη σεβασμού πολλές φορές, η στείρα αντιπαράθεση. Ακόμα και ένα ιδιότυπο «bullying» που ασκείται στις γυναίκες, όταν δραστηριοποιούνται στα κοινά, από άντρες συναδέλφους.
Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο