Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών και το πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενους ακραίους καύσωνες το 2100, λόγω της ραγδαίας αύξησης της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου. Η μελέτη, προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια, που στη βόρεια Βραζιλία θα φτάσει από 7,5 μέχρι 11,5 μονάδες παραπάνω από τη σημερινή θερμοκρασία, ενώ επίσης μεγάλες είναι οι πιθανότητες για τους κατοίκους να υποστούν “θερμικό στρες” το οποίο δυνητικά μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ψυχικά προβλήματα, προβλήματα αφυδάτωσης, και να οδηγήσει τελικά ακόμη και στον θάνατο.
Η καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον πλανήτη, επιταχύνθηκε κατά πολύ από τον Ιανουάριο του 2019, υπό την προεδρία του ακροδεξιού Μπολσονάρου. Από τον Αύγουστο του 2020 ως τον Ιούλιο του 2021, περίπου 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καταστράφηκαν στον Αμαζόνιο.
Πέρα από τους κινδύνους για την υγεία, οι ερευνητές εξηγούν πως ενδέχεται από την οικολογική αυτή καταστροφή να επιδεινωθούν σε σημαντικό βαθμό και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των κατοίκων της βόρειας Βραζιλίας, που είναι από τις φτωχότερες περιοχές του σύγχρονου κόσμου, προκαλώντας φαινόμενα μαζικής μετανάστευσης.