Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν τις μέρες αυτές στη χώρα μας. Καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία από όλες σχεδόν τις πλευρές, αλλά και λοιδορίες κατά της Ευρώπης και παρουσίαση της Δύσης ακόμη και ως ιμπεριαλιστικής. Συμψηφισμοί και σχετικοποίηση της ευθύνης των «δύο ιμπεριαλισμών» ιδιαίτερα από τους δογματικούς της Αριστεράς, μη εξαιρουμένων όμως στελεχών και δη ευρωβουλευτών της «πρώτη φορά Αριστεράς», καθώς και φανατικών «Πουτινιστών».
Να ξεκαθαρίσουμε όμως: Αλήθεια, πώς τη θέλουμε τη Δύση; Στιβαρή, μαχητική, επιθετική; Ή διαλλακτική, προσεκτική, δημοκρατική; Τι έπρεπε να κάνει η Ευρώπη στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού τα επίμονα διπλωματικά διαβήματά της προσέκρουσαν στην παραπλάνηση και στη χλεύη του αντιπάλου; Έπρεπε να προχωρήσει στη λήψη οικονομικών μέτρων κατά του εισβολέα και στην αποστολή ακόμη και πολεμικής βοήθειας προς τη χώρα-θύμα, όπως και έπραξε ή να… εισβάλει κι αυτή στην Ουκρανία; Και τι θα έλεγαν τότε οι ισορροπιστές, αν η Ευρώπη είχε καταφύγει κι αυτή στα… όπλα;
Η απάντηση βέβαια είναι, όπως πάντα, ένας αόριστος πασιφισμός, που δεν ξεχωρίζει τον θύτη από το θύμα ή, ακόμη πιο πονηρά, διαχέει την ευθύνη του θύτη σε όλους. Όλοι καταδικάζονται ως θύτες με τη δοκιμασμένη μέθοδο του «κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους… Κι εσείς βομβαρδίσατε τη Γιουγκοσλαβία… Κι εσείς εισβάλατε στο Ιράκ». Εγκλήματα του παρελθόντος των άλλων επιστρατεύονται για να ισοφαρίσουν τα εγκλήματα του παρόντος. Κατασκευάζεται ένα ισοζύγιο του αίματος, δια του οποίου αποσιωπάται ο διαρκής πόλεμος του Πούτιν.
Ποιος απειλεί σήμερα την Ευρώπη ακόμη και με πυρηνικό ολοκαύτωμα, εξαπολύοντας απειλές για «εισβολή» ακόμη και σε Φιλανδία, Σουηδία; Ποιος κηδεμονεύει φυγόκεντρες ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη;
Όσοι καλή τη πίστει παίζουν με το «στρατόπεδο της σκιάς του παρελθόντος» και κάποιοι άλλοι ίσως φαντασιώνονται μια «νέα Φιλική Εταιρεία», με τον Πούτιν επικεφαλής, είναι ευκαιρία να κατανοήσουν πως η Ρωσία του Πούτιν, «η Ρωσία της εισβολής» βλάπτει σοβαρά τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε αυτήν και στην πατρίδα τους.
του Φώτη Σιούμπουρα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο