Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η Ευρώπη, την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έχουν ανιχνευτεί 20 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σάτζιντ Τζάβιντ, μέσω Twitter.
Βάσει πληροφοριών, η βρετανική κυβέρνηση παρήγγειλε ακόμα 20.000 δόσεις εμβολίων κατά της ευλογιάς, που είναι αποτελεσματικά έναντι και της ευλογιάς των πιθήκων.
Οι ασθενείς, πλην του πρώτου που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία όπου η νόσος είναι ενδημική, πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν επί βρετανικού εδάφους. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στο Λονδίνο. Ο διευθυντής δημόσιας υγείας της πρωτεύουσας καθηγητής Κέβιν Φέντον κάλεσε τους πολίτες να ζητούν ιατρική βοήθεια αν δουν εξανθήματα γύρω από το στόμα και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Σύμφωνα με πηγές από κύκλους του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την ευλογιά των πιθήκων την Παρασκευή.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η επιτροπή που πρόκειται να συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.
Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπια, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι εξετάζει προσεκτικά το γεγονός ότι κάποια από τα κρούσματα στη Βρετανία, την πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου εμφανίστηκε η ασθένεια, φαίνεται να μεταδόθηκαν μέσα στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων. «Παρατηρούμε μεταδόσεις μεταξύ ανδρών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες», κάτι που αποτελεί «μια νέα πληροφορία την οποία πρέπει να εξετάσουμε σωστά ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική» της μετάδοσης, δήλωσε ο Ιμπραϊμά Σοσέ Φαλ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στον ΠΟΥ.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.
Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων συνήθως ξεκινούν με ένα συνδυασμό πυρετού, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, ρίγη, εξάντληση και πρησμένους λεμφαδένες. Αυτό το τελευταίο σύμπτωμα είναι συνήθως που βοηθά τους γιατρούς να διακρίνουν την ευλογία των πιθήκων από την ανεμοβλογιά ή την ευλογιά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός, το βασικό σύμπτωμα της ευλογίας των πιθήκων, ένα έως τρία 24ωρα αργότερα συνήθως εμφανίζεται και ένα δερματικό εξάνθημα στο πρόσωπο και έπειτα τα εξανθήματα εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος. Οι δερματικές αλλοιώσεις περνούν από μια άσχημη διαδικασία ωρίμανσης, από ωχρές κηλίδες (επίπεδες βλάβες) σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες), κυστίδια (πληγές γεμάτες με υγρό), μετά φλύκταινες (πληγές γεμάτες πύον) και στη συνέχεια σχηματίζουν κρούστα πριν τελικά εξαλειφθούν.
Ο άνθρωπος μπορεί να κολλήσει τον ιό αν τον δαγκώσει ή τον γρατζουνίσει ένα μολυσμένο ζωό, καταναλώνοντας το κρέας μολυσμένων ζώων, δια της επαφής με μολυσμένο άτομο ή αγγίζοντας μολυσμένα κλινοσκεπάσματα ή ρούχα.
Το εμβόλιο της ευλογιάς πιστεύεται ότι προλαμβάνει τη μόλυνση. Το 2019 εγκρίθηκε ένα εμβόλιο για τη νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία. Η σιντοφοβίρη ή η μπινκιδοφοβίρη μπορεί να είναι χρήσιμες. Ο κίνδυνος θανάτου σε όσους έχουν μολυνθεί είναι έως και 10%.