Ένα ιδιαίτερα «θερμό» καλοκαίρι αναμένει την κυβέρνηση.
Είναι, πλέον, ξεκάθαρο στην κυβέρνηση ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι σε πολλά επίπεδα και μάχες σε τρία μέτωπα-φωτιά, που θα κρίνουν εάν θα διατηρηθεί αναλλοίωτο το δημοσκοπικό πλεονέκτημα: στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, στο πεδίο των ελληνοτουρκικών και στο ευαίσθητο μέτωπο της καθημερινότητας.
Ο πρωθυπουργός έχει πάρει τα μηνύματα της κοινωνίας σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα και αυτά συγκλίνουν στο ότι χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Στους λογαριασμούς ρεύματος, θα ανοίξει η πλατφόρμα PowerPass στις 14/6,ώστε να επιστραφούν τα υπέρογκα ποσά που δόθηκαν για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς από την αρχή του 2022. Παράλληλα, από Ιούλιο οι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι «κανονικοί» όπως πριν από την ενεργειακή κρίση, αφού θα είναι ανεσταλμένη η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Μείωση ΦΠΑ
Επίσης, μετά τις 15/6 η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα περαιτέρω μέτρα για τις υψηλές τιμές στα καύσιμα, αλλά και συνέχιση της επιδότησης του FuelPass. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα νησιά, όπου οι τιμές της βενζίνης έχουν ξεφύγει πραγματικά, αλλά και για τα χαμηλότερα εισοδήματα,όπου εξετάζεται νέο επίδομα για τα καύσιμα. Παράλληλα, έχει κυριαρχήσει, πλέον, η εισήγηση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα που ανήκουν στο καλάθι της νοικοκυράς.
ΕΛΣΤΑΤ και τουρισμός
Για την κυβέρνηση, όμως, υπάρχουν και τα ενθαρρυντικά μηνύματα της μεγάλης ανάπτυξης 7%, που παρατηρεί η ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το τρίμηνο του 2021, αλλά και η αυξημένη τουριστική κίνηση που μπορεί να εκτοξεύσει τα αναμενόμενα έσοδα από τον τουρισμό. Μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει τη δυνατότητα για πιο γενναιόδωρα μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο.
Διπλωματική «επίθεση»
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται και το ελληνοτουρκικό μέτωπο. Η αναβάθμιση της ελληνικής διπλωματίας μετά από το ταξίδι στην Ουάσιγκτον έχει φέρει σε δυσμενή θέση την Άγκυρα και την κυβέρνηση Ερντογάν. Όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη του Ιουνίου. Μέχρι τότε η ελληνική διπλωματία θα είναι υπ’ ατμόν να θέτει δημοσίως το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα διεθνή fora.
Σύνοδος του ΝΑΤΟ
Η Άγκυρα θα πρέπει να κάνει «κωλοτούμπα» και να συμφωνήσει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλιώς η απομόνωσή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα είναι εμφατική. Πόσο μάλλον, όταν για τις ΗΠΑ αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη η είσοδος δύο συμμαχικών με τη Ρωσία χωρών στο ΝΑΤΟ Επίσης, εκφράζονται ακόμα περισσότεροι φόβοι μήπως έχουμε ένα σκηνικό «Έβρος Νο 2» του 2020, όπου μεγάλες μάζες λαθρομεταναστών, με τη βοήθεια της τουρκικής αστυνομίας, προσπάθησαν να εισβάλουν σε ελληνικό έδαφος.
Κωδικός «καθημερινότητα»
Ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο που θα δώσει μάχη η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το ζήτημα της καθημερινότητας, που μπορεί να αναχθεί σε μικρά υποζητήματα, όπως π.χ. οι πυρκαγιές. Ήδη, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Στυλιανίδης έχει παραδεχτεί ότι η μάχη θα είναι σκληρή απέναντι στις πυρκαγιές, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτό το καλοκαίρι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ξεραίνοντας τη χλωρίδα και μετατρέποντάς της σε «εκρηκτική ύλη». Ο πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι υπάρχει, πλέον, μεγαλύτερη ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των δυνάμεων πυρόσβεσης, όπως φάνηκε άλλωστε και από την πυρκαγιά στο Πανόραμα Βούλας. Όμως, η συνέχεια θα είναι δύσκολη.
Το μέτωπο της Παιδείας
Θερμό μέτωπο θα συναντήσει η κυβέρνηση και στην Παιδεία. Το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για τις αλλαγές στα ΑΕΙ έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στους κύκλους των ακαδημαϊκών και των πρυτάνεων και, συνδυαστικά με την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αναμένονται μεγάλες κόντρες και με την αντιπολίτευση. Το ζήτημα, όμως, σε αυτό το μέτωπο είναι ότι θα ξεσηκωθούν και οι φοιτητικές ομάδες που επιδρούν ιδιαίτερα στη σημερινή νεολαία.
του Σωτήρη Πίκουλα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο