Τι θα «παιχτεί» μεταξύ Ρώμης, Βρυξελλών, Μαδρίτης και Στρασβούργου.
Το ερχόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι κρίσιμο για το ποια τροπή θα πάρουν τα πράγματα. Πολλά αναμένεται να παιχτούν μεταξύ Ρώμης – Βρυξελλών- Μαδρίτης- Στρασβούργου.
Στις 23 και 24 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με γεωπολιτικά θέματα στην ατζέντα (Ουκρανία, Δυτικά Βαλκάνια), και στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει να περιληφθεί στα συμπεράσματα αναφορά στην Τουρκία, όπως έγινε πέρυσι σε δύο προηγούμενες Συνόδους.
Στις Βρυξέλλες το κλίμα για την Τουρκία είναι βαρύ, καθώς πολλές χώρες θεωρούν ότι παρατράβηξε το σχοινί. Την περασμένη Πέμπτη, ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών – μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο τους» και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν περιμένει από την Τουρκία να δείξει εποικοδομητική συμπεριφορά καθώς τα όποια ανοιχτά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, με καλή πίστη και πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Μια ανάλογη αναφορά είναι πιθανόν να περιληφθεί στα συμπεράσματα, καθώς ο Στάνο σημείωσε ότι αν η Τουρκία δεν επιδείξει καλή πίστη «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκαστούν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση». Ακόμα, όμως,τίποτα δεν είναι βέβαιο και πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Άγκυρας. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι η τουρκική πλευρά εξαγριώνεται με τέτοιου είδους δηλώσεις, και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν ότι η Άγκυρα αποτελεί τον μόνο ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας που έχουν με τη Μόσχα και δεν επιθυμούν να τον χάσουν. Από την άλλη πλευρά, η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία απειλεί με αποσταθεροποίηση της περιοχής στηδύσκολα διαχειρίσιμη συγκυρία που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Την παραμονή της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου θα έχει ένα τετ τ τετ δείπνο με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η Ουκρανία και το ενεργειακό, καθώς ο Ντράγκι είναι από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, έθεσε θέμα άμεσης υιοθέτησης ευρωπαϊκού πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο τρένο που τους μετέφερε μαζί με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Κίεβο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στηρίζει αυτή την ιδέα και η συνάντηση με τον Ντράγκι θεωρείται πολύ σημαντική, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ εκτιμάται πως δεν θα παραλείψει να ενημερώσει τον ομόλογό του για την κατάσταση με την Τουρκία.
Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο κυρίως στη Μαδρίτη. Στις 28 έως 30 Ιουνίου Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν ξανά στον ίδιο χώρο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μαζί με όλους τους ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ενημερώσει εκ νέου τους συμμάχους, με αδιάψευστα στοιχεία και ντοκουμέντα, για τις αναθεωρητικές αξιώσεις της Άγκυρας αλλά και για τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, και τους κινδύνους που εγκυμονεί η τουρκική προκλητικότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη από τις αντίστοιχες αναθεωρητικές βλέψεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την Τρίτη, 5 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με αφορμή την έξοδο της χώρας μας από την ενισχυμένη εποπτεία. Η κάποτε προβληματική Ελλάδα επιστρέφει στον πυρήνα της Ευρώπης ενώ η Τουρκία απομακρύνει τους αλλοτινούς συμμάχους της.