Η τελευταία δημοσκόπηση που έχει στο συρτάρι του γραφείου του ο πρωθυπουργός δείχνει…πρόωρες εκλογές! Τα νούμερα είναι τέτοια, που δεν δίνουν μόνο τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά είναι πολύ κοντά στον στόχο, που είναι η αυτοδυναμία!
Φαίνεται πως ο κόσμος έχει καταλάβει την… τρικλοποδιά που με την απλή αναλογική έβαλε η τότε κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, για να μη σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και να έχουμε «κυβερνήσεις συνεργασίας» που δεν ωφέλησαν ποτέ τη χώρα μας. Μια τέτοια κυβέρνηση σήμερα,ιδιαίτερα με τους Τούρκους να απειλούν με πόλεμο και να εκβιάζουν τους πάντες και τα πάντα για μια μόνο… φωτογραφία του Ερντογάν με τον πρόεδρο Μπάιντεν, θα είναι επικίνδυνη!
Εδώ χρειάζεται πολιτική. Διπλωματικές και ευέλικτες κινήσεις από έναν πρωθυπουργό που γνωρίζει, που έχει αποδείξει πως ξέρει να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις! Και αυτός είναι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη μέχρι τώρα θητεία του διαχειρίστηκε κατά τρόπο άψογο τις πολλές και δύσκολες καταστάσεις που του έτυχαν! Βέβαια με την απλή αναλογική τα πράγματα δυσκολεύουν. Αυτό ο κόσμος το γνωρίζει και έχει συσπειρωθεί δίπλα στη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, μόνο εάν «μπουν» λιγότερα κόμματα στη Βουλή!
Είναι γεγονός πάντως πως η απλή αναλογική δεν ωφέλησε ποτέ την Ελλάδα. Αντίθετα στάθηκε εμπόδιο στην ανάπτυξή της! Υπήρξε τροχοπέδη και το γνωρίζουν όλοι.Μια μικρή χώρα όπως η δική μας δεν χρειάζεται περιπέτειες που προσφέρει η απλή αναλογική, με τις ψυχοφθόρες συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι αλήθεια πως με το σύστημα της «απλής αναλογικής» ο αριθμός των εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται μόνο από το εθνικό ποσοστό τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους ανά εκλογική περιφέρεια. Με την απλή αναλογική δεν έχουμε ισχυρές πλειοψηφίες. Το σύστημα αυτό, όπου και αν εφαρμόστηκε,απέτυχε! Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά! Βέβαια, κάποιες φορές, σπάνια ένας συνδυασμός παίρνει το απαραίτητο 50% συν μία ψήφο και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έτσι, σε πολύ λίγα κράτη χρησιμοποιείται το σύστημα αυτό για εθνικές εκλογές. Εκεί που το βλέπουμε πιο πολύ είναι σε εκλογές τοπικού ή συνδικαλιστικού χαρακτήρα! Το σύστημα της απλής αναλογικής, λοιπόν, δεν ωφέλησε ποτέ την πατρίδα μας. Αντίθετα, την γέμισε με πολλά προβλήματα!
Στη χώρα μας, το μόνο εκλογικό σύστημα που της ταιριάζει, που της πηγαίνει γάντι, είναι το πλειοψηφικό. Αυτό που δίνει το δικαίωμα στον νικητή να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση για να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά! Άλλωστε, στην πατρίδα μας έγιναν έργα σπουδαία και μεγάλα και είδαμε ανάπτυξη μόνο με αυτοδύναμες κυβερνήσεις! Και είναι πολλά τα παραδείγματα! Με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η Ελλάδα και πριν αλλά και μετά τη Μεταπολίτευση έγινε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Και ναι η χώρα μας είδε ημέρες «λαμπρής δόξας» σε ανάπτυξη. Η Ελλάδα έφυγε από τα Βαλκάνια και από… ψωροκώσταινα έγινε Ευρώπη. Μέλος της ΕΟΚ, που μετά ονομάστηκε Ενωμένη Ευρώπη. Έτσι έγινε μια χώρα που την σέβονται και την υπολογίζουν οι πάντες. Και όλα αυτά σημειώθηκαν όχι με «κυβερνήσεις συνεργασίας», αλλά αντίθετα πραγματοποιήθηκαν με «κυβερνήσεις αυτοδυναμίας»!
Να υπογραμμίσω πως στη χώρα μας το πλειοψηφικό σύστημα έχει επικρατήσει δεκαετίες τώρα. Είναι μάλιστα εκείνο που έχει δώσει την καλύτερη λειτουργικότητα.Ιστορικά, το πλειοψηφικό αρχίζει από το 1844, χρονιά που καθιερώθηκε συνταγματικά η ψηφοφορία στην Ελλάδα. Μέχρι το 1923, οι βουλευτικές εκλογές γίνονταν με πλειοψηφικό σύστημα. Από το 1926 υπήρξε εναλλαγή πλειοψηφικού και αναλογικού έως το 1956. Έτσι καθιερώθηκε το αναλογικό. Οι εκλογές του 1956 ακολούθησαν ένα μεικτό πλειοψηφικό σύστημα με διαφοροποίηση των εκλογικών περιφερειών ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών τους. Το σύστημα ονομάστηκε από την τότε αντιπολίτευση τριφασικό!
Ένα πάντως είναι σίγουρο, ότι πάμε σε εκλογές μετά το καλοκαίρι! Και ο λαός γνωρίζει πως ποτάμι δεν… γυρίζει πίσω!
Γράφει ο Γιώργος Κοντονής
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο