Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να εισάγει ρυθμίσεις για την καθολική απαγόρευση εμπορίας κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης.
Ο ίδιος, στην Ολομέλεια της Βουλής, εξήγησε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο διακριτά θεσμικά επίπεδα προκειμένου από την μια να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ με μεγαλύτερους βαθμούς διαφάνειας οι οποίοι όμως δεν θα λειτουργούν ανασχετικά στο εθνικά κρίσιμο επιχειρησιακό της έργο και από την άλλη, να αντιμετωπίσει την διακίνηση και χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης.
«Θέλω να υπογραμμίσω πως άλλο πράγμα το ζήτημα των νόμιμων παρακολουθήσεων που γίνονται με τις εγγυήσεις του νόμου, και άλλο ζήτημα οι παρακολουθήσεις με κακόβουλα λογισμικά», ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία επαναφέρει το διπλό δικαστικό φίλτρο για την έγκριση αιτημάτων παρακολούθησης της ΕΥΠ.
«Τα κακόβουλα λογισμικά αποτελούν βαθύτατη παθολογία, οικουμενική και βρίσκεται αυτή τη περίοδο σε τεράστια έξαρση σε όλες της χώρες της Ευρωπης και του κόσμου. Η ιδιωτική τεχνολογία αναπτύσσεται πιο γρήγορη από την κρατική. Πρέπει να υπάρξει απόλυτη θωράκιση έναντι αυτών των κακόβολων λογισμικών», εξήγησε, ο υπουργός Επικρατείας.
«Αν κάποιος προστρέξει στην ηλεκτρονική του αλληλογραφία θα διαπιστώσει πλήθος κακόβουλων μηνυμάτων που αποτελούν βιομηχανία καταστροφής της Δημοκρατίας μας. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο προστασίας. Ακόμα όμως και αν η πρωτοβουλία αυτή δεν θα είναι στο υψηλότερο επίπεδο σας εγγυούμαι ότι η παρούσα Βουλή θα είναι πιο εμπροσθοβαρής. Έχουμε κάθε διάθεση για σκληρές ρυθμίσεις έως και καθολικής απαγόρευσης εμπορίας τέτοιων λογισμικών. Θέλουμε η γάγγραινα αυτή να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε ακόμη.
Για την εξυγίανση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, ανέφερε πως η κυβέρνηση περιμένει όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν μέσα από τον πολιτικό διάλογο αλλά και από το έργο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να καταθέσει την τελική συνολική της νομοθετική πρόταση.