Η βάση ενός συστήματος υγείας προκειμένου να είναι αποτελεσματικό για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών είναι οι ισχυρές βάσεις στην ΠΦΥ και στην πρόληψη.
Η χώρα μας ήδη από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ αναφέρεται στον τότε οικογενειακό γιατρό και στις δομές ΠΦΥ και ενώ η δημιουργία του ΕΣΥ υλοποιήθηκε, τελικώς η ΠΦΥ, εάν εξαιρέσουμε τη δημιουργία των Κέντρων Υγείας, ουδέποτε οργανώθηκε κατά τρόπο συγκεκριμένο. Για την ακρίβεια, στη χώρα μας η ΠΦΥ σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στις ιδιωτικές δομές και στην πρωτοβουλία του κάθε πολίτη να αναζητήσει τις υπηρεσίες και όχι σε ένα οργανωμένο δημόσιο σύστημα. Συγχρόνως, προγράμματα προληπτικών εξετάσεων δεν υπήρξαν ποτέ στη χώρα μας. Όταν αναφερόμαστε σε προγράμματα προληπτικών εξετάσεων, προφανώς δεν εννοούμε απλά δωρεάν εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά ένα σύστημα αναζήτησης των πολιτών που ανήκουν στις ομάδες προληπτικού ελέγχου και μαζικό πρόγραμμα εξετάσεων αυτών.
Ειδικώς για το σκέλος του προσωπικού γιατρού, έγιναν διαχρονικά φιλόδοξες προσπάθειες που τελικώς δεν τελεσφόρησαν, αφενός λόγω απροθυμίας γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα και αφετέρου διότι ποτέ δεν εξηγήθηκε στους πολίτες η ανάγκη να έχουν έναν προσωπικό γιατρό ακόμη και όταν είναι απόλυτα υγιείς, καθώς δουλειά του προσωπικού γιατρού δεν είναι απλά η θεραπεία ή η συνταγογράφηση φαρμάκων, αλλά η πρόληψη, η παροχή ιατρικών συμβουλών και η κατεύθυνση του πολίτη μέσα στο σύστημα υγείας.
Μετά λοιπόν από πολλές προσπάθειες, θεσπίσαμε των προσωπικό γιατρό. Μια μεταρρύθμιση που στους δύο μήνες λειτουργίας αριθμεί κοντά στους 3.500 γιατρούς, 4.500.000 εγγεγραμμένους πολίτες και πάνω από 1.000.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Για πρώτη φορά λοιπόν, η μεταρρύθμιση φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά και να μη μένει μόνο στα χαρτιά. Το επόμενο στάδιο, μετά την ένταξη των ειδικοτήτων, είναι και η παροχή της δυνατότητας στον ιδιώτη γιατρό να λειτουργεί και ιδιωτικά ως προσωπικός γιατρός εφόσον τον επιλέγει ο πολίτης, διότι δεν επιθυμεί να κάνει χρήση της δωρεάν παροχής. Με αυτές τις παρεμβάσεις, έως το τέλος του έτους θα υπάρχουν αρκετοί γιατροί στο σύστημα και ο θεσμός θα λειτουργήσει απολύτως ομαλά.
Δίπλα στον προσωπικό γιατρό, κομβικής σημασίας είναι τα προγράμματα πρόληψης. Ήδη πέντε προγράμματα είναι έτοιμα και αφορούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παιδικής παχυσαρκίας. Ήδη το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού αριθμεί σε τρεις μήνες 40.000 μαστογραφίες, εκ των οποίων είχαμε 2.411 ευρήματα σε πρώιμο στάδιο, που σημαίνει ότι 2.411 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν την ασθένεια πολύ νωρίς και πολύ πιο αποτελεσματικά.
Με τη νέα φιλοσοφία επιχειρούμε να δομήσουμε ένα σύστημα υγείας που στόχο δεν θα έχει απλά τη θεραπεία, αλλά τη δυνατότητα να παραμένει ο πολίτης υγιής. Τα προγράμματα πρόληψης σε συνδυασμό με τον δωρεάν προσωπικό γιατρό θεμελιώνουν μια ΠΦΥ που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε κατά οργανωμένο τρόπο. Δίπλα σε αυτές τις αλλαγές έρχεται να προστεθεί η κτιριακή ανακαίνιση και αναβάθμιση 157 Κέντρων Υγείας, που πλέον θα ολοκληρώσουν ένα πλέγμα ΠΦΥ με επίκεντρο τον πολίτη.
Άρθρο του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο