Ποιες οι εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τον «βρόμικο πόλεμο» που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις
Δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει το περασμένο Σάββατο το «Π» με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του στησίματος περίεργων σεναρίων, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τη δημιουργία συνθηκών αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος την άνοιξη του 2023, εκμεταλλευόμενος και διογκώνοντας το θέμα των παρακολουθήσεων, και άρχισαν οι… επιβεβαιώσεις.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ανάγλυφη την πρόθεσή του, θέτοντας με δήλωσή του τέσσερις όρους και προϋποθέσεις για να μπορεί να θεωρηθεί ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν θα είναι αδιάβλητες. (Είναι ό,τι πιο επικίνδυνο έχει ειπωθεί στα 48 χρόνια της Μεταπολίτευσης.)
Οι όροι του:
· Να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού Predator.
· Να αντικαταστήσει άμεσα τον διοικητή της ΕΥΠ (διπλωμάτη καριέρας, του οποίου ο διορισμός πέρασε από τη Βουλή).
· Να ζητήσει άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως (ήταν δύο οι αρμόδιοι εισαγγελείς και η κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους μείωσε σε έναν!).
· Να διοριστεί υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη με διακομματική συναίνεση στην προεκλογική περίοδο (κατά συνήθη πρακτική αλλάζει μόνο ο υπουργός που εμπλέκεται άμεσα στις εκλογές, δηλαδή ο ΥΟΕΣ και ενδεχομένως –καλή τη θελήσει– και ο υπ. Τύπου και ΜΜΕ).
Οπότε, αν δεν γίνουν αυτά (για το πρώτο ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι η χώρα μας θα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει τη χρήση κακόβουλου λογισμικού), θα βγει να καταγγείλει ότι οι εκλογές δεν ήταν «αδιάβλητες», άρα είναι άκυρες!
Λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις Τσίπρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κληθείς από τον κομματικό ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυε μύδρους κατά του Μητσοτάκη, τον οποίο καλούσε να παραιτηθεί, λέγοντας πως «η πολιτική του αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία». Υποστήριζε δε πως «δεν είναι δυνατόν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με ανοιχτό το θέμα των υποκλοπών, ένα θέμα βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», κατά πως είπε.
Χωρίς στοιχεία
Και το… κερασάκι στην τούρτα, την Κυριακή η «επίσημη» εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε κατάλογο με ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων οι οποίοι «παρακολουθούνταν από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη». Χωρίς κανένα στοιχείο όμως (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) που να αποδεικνύει –έστω και εμμέσως– τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονταν στο δημοσίευμα, στο οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας εμφανιζόταν, χωρίς τις παραμικρές αποδείξεις ή την οποιαδήποτε τεκμηρίωση, επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης που παρακολουθούσε υπουργούς του και τις συζύγους τους, επιχειρηματίες κ.ά. Το δημοσίευμα αυτό υιοθέτησε αμέσως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με ανακοίνωσή του «σήκωσε» το θέμα, ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Ο ηθικός αυτουργός
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του πέρασε στην αντεπίθεση με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και υπέδειξε ως ηθικό αυτουργό πίσω από το δημοσίευμα –το οποίο χαρακτήρισε «απίστευτο ψέμα»– τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «δική του στρατηγική, με σκοπό να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη», ενώ αναρωτήθηκε «αν είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά και να καταγράφεται μια τέτοια κατηγορία, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο. Από τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη, έγινε φανερό ότι ο ίδιος βλέπει πίσω από την υπόθεση μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και υπονόμευσης του ιδίου. Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομων λογισμικών στη χώρα, σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε σίγουροι ποιος μπορεί να διακινεί αυτά τα κέντρα. Αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι είναι ότι η ΕΥΠ δεν ήταν αυτή. Kαι προφανώς εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να το μάθουμε, και εμείς θα είμαστε η πρώτη χώρα η οποία θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι». «Εκλογές θα γίνουν, όπως έχω δεσμευτεί, στο τέλος της τετραετίας. Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες που διαθέτουν ΜΜΕ και αλλάζουν γραμμή…», είπε ο πρωθυπουργός.
«Ανίερες συμμαχίες»
Ποια είναι όμως αυτά τα κέντρα, εδώ και στο εξωτερικό, που κατά τον πρωθυπουργό διακινούν το πρόβλημα «υποκλοπές»; Ποιος είναι ο απώτερος στόχος τους; Ποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν τακτικές «σκανδάλου Novartis ή εύχονται και επιχειρούν να μετατρέψουν τις υποκλοπές σε «Βατοπέδι του Κυριάκου»;
Κυβερνητικοί παράγοντες πιστεύουν ότι πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται «ανίερες συμμαχίες» και τοποθετούν στην κορυφή τους εκείνους που «δεν διδάχτηκαν από τα αποτελέσματα του περιεχομένου, του ύφους και του ήθους της αντιπολιτευτικής τους τακτικής τα τελευταία τριάμισι περίπου χρόνια». «Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κάνει το “σάλτο μορτάλε” με μεθόδους βγαλμένες από το παρελθόν», είπε στο «Π» κορυφαίος κυβερνητικός παράγων.
Προσωπικός στόχος
Και βέβαια ο στόχος των επιθέσεων αυτών των ημερών, κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, είναι σαφέστατα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η συνοχή της κυβέρνησης, όπως και της ΝΔ. Στόχος όμως είναι ταυτόχρονα η ομαλότητα της χώρας, μιας και αυτό το έδαφος δεν είναι ευνοϊκό για την Αριστερά και τους λαϊκιστές ανεξάρτητα από απόχρωση. Επίσης, στόχος είναι η αλλαγή ατζέντας, η στροφή του ενδιαφέροντος των πολιτών σε άλλα θέματα και όχι σε αυτά που τους απασχολούν στην πραγματικότητα. Είναι φανερό, τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου, ότι επιχειρείται πολιτική αποσταθεροποίηση, εκβιαστική και τυχοδιωκτική αλλαγή των όρων του πολιτικού ανταγωνισμού και κλίμα μίσους με εκτόξευση ασύστατων κατηγοριών. Πρόκειται για τακτική που πλήττει τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, την κοινωνική συνοχή σε μια πολύ επικίνδυνη και δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την κοινωνία. Και από την οποία συγκυρία κερδισμένοι δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, όπως πιστεύουν μερικοί, λένε στο Μαξίμου, αλλά άλλες δυνάμεις. Από αυτή την –κατά την Αριστερά– «αναμπουμπούλα» κερδισμένες θα είναι ακραίες δυνάμεις και επιχειρηματικά κέντρα που ερίζουν για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και επιδιώκουν να διαμορφώνουν καταστάσεις, αλλά και ξένα κέντρα που έχουν ενοχληθεί από τις καθαρές θέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις γεωστρατηγικές αλλαγές, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα Ελληνοτουρκικά.
«Βρόμικος πόλεμος»
Στο Μέγαρο Μαξίμου, η εκτίμηση είναι γενικώς ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με έναν «βρόμικο» πόλεμο που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για πόλωση και αποσταθεροποίηση. Η δεύτερη εξέλιξη που αποκωδικοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η οριστική, όπως φαίνεται, επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην τοξικότητα, στα «νταούλια», στους «αγανακτισμένους» και στην επιδίωξη της μη κανονικότητας. Στο Μαξίμου σημειώνουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η Κουμουνδούρου χτίζει από τώρα αφήγημα αμφισβήτησης της επερχόμενης ήττας της και με αποκλειστικό στόχο της –όπως εκτιμούν– την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και από ενδεχόμενη τέταρτη ήττα.
Ακόμα πιο ακραίοι
Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αναμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο «ακραίες συμπεριφορές», οι οποίες θα επιδιώξουν να ενισχύσουν την τοξικότητα στον δημόσιο βίο και να οδηγήσουν σε «μπαχαλοποίηση», ώστε η κρίση του ελληνικού λαού να μη γίνει με ορθολογικά κριτήρια, αλλά με υποκριτική ηθικολογία και πολιτική «θολούρα». Δεν πέρασε έτσι απαρατήρητη η δήλωση του τέως προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, ο οποίος δήλωσε ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο (…) να έχει τα κουράγια για σύγκρουση, για απείθεια».
Ωστόσο, υποστηρίζεται, δεν υπάρχει περιθώριο να ξαναζήσουμε μια μακρά περίοδο τοξικότητας, αυθαίρετων ερμηνειών, λάσπης, ψεμάτων, διχασμού. Δεν το αντέχουν η χώρα, η κοινωνία, η Δημοκρατία. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλήσει τις δυνάμεις σε έναν προεκλογικό τοξικό πόλεμο, που θα εκτροχιάσει τη συζήτηση από τις πραγματικές προκλήσεις και θα καταρρακώσει και άλλο την εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα. Είναι ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων να μην επιτρέψουν αυτήν τη διολίσθηση. Ευθύνη της κυβέρνησης να δείξει πως εννοεί τις διακηρύξεις ότι θα συμβάλει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης (ήδη το κάνει). Ευθύνη της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής να μην επιδοθεί σε μια σκανδαλολογία χωρίς στοιχεία (δυστυχώς μέχρι τώρα το κάνει). Αλλά και η Δικαιοσύνη επωμίζεται εθνικές, ιστορικές ευθύνες και δεν πρέπει να κινηθεί με τους συνήθεις ρυθμούς. Η Δικαιοσύνη έχει εθνικό χρέος να διαλευκάνει πλήρως τις καταγγελίες, να ρίξει άπλετο φως. Να μας πει ποια είναι τα ψέματα και ποιες οι αλήθειες. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι ταχύτατες και ουσιαστικές. Δεν υπάρχει περιθώριο να οδεύουμε στις εκλογές και να πετάγεται κάθε Σαββατοκύριακο λάσπη για να συζητάμε αυτά τα «ρεπορτάζ» τις επόμενες μέρες και άντε πάλι από την αρχή.
Επενδύει στη σκανδαλολογία
Μπορεί η υπόθεση των υποκλοπών να λειτουργήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ ως στρατηγική εκλογών; Εξαρτάται από τον εκλογικό στόχο που έχει θέσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λένε στο Μαξίμου. Αν ο Τσίπρας έχει αποφασίσει, είπε στο «Π» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, να πορευτεί προς τις εκλογές με τις υποκλοπές, τη λασπολογία, τη «σκανδαλολογία», την τοξικότητα και έχει επιλέξει να πορευτεί με τις υποκλοπές ως μέσο αποδόμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραιτηθεί από τον στόχο της εκλογικής επικράτησης. Δεν κερδίζονται εκλογές με τις υποκλοπές και ο Τσίπρας το ξέρει πάρα πολύ καλά. Αν πίστευε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταφέρει έστω κι ένα οριακό προβάδισμα, δεν θα ασχολούνταν με αυτό, υποστηρίζει κυβερνητική πηγή.
Και ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να θεωρεί την υπόθεση των υποκλοπών το καλύτερο μέσο να τον πετύχει; Η απάντηση είναι προφανής, τονίζει η κυβερνητική πηγή: Να διατηρήσει το ποσοστό των εκλογών του 2019. Θα είναι τραγικό για τον Τσίπρα αν εμφανίσει απώλειες στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο;
Δεν μας φαίνεται και τόσο απίθανο, γιατί από το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει αποκαταστήσει την επαφή του με την κοινωνία και ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι το αίτημα των εκλογών του 2019, στο οποίο ο Μητσοτάκης απάντησε πειστικά, κερδίζοντας την αυτοδυναμία, παραμένει ζωντανό.
του Φώτη Σιούμπουρα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο