Παρότι είναι σχετικά νωρίς, φαίνεται ότι ο «σεισμός», σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχουν δρομολογηθεί, δεν θα έχει μεγάλη ένταση. Όπως δεν είχαν εξάλλου σε κάποιον βαθμό και οι παρακολουθήσεις.
Το «Qatargate»,με αρνητική πρωταγωνίστρια στα καθ’ ημάς την Εύα Καϊλή, θα αλλάξει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό; Μπορεί να φέρει πιο κοντά την αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, να δώσει κάποιους πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά πώς ελπίζουν στην Κουμουνδούρου, ή να συμβάλει σε νέες απώλειες για το ΠΑΣΟΚ; Παρότι είναι σχετικά νωρίς, φαίνεται ότι ο «σεισμός», σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, που έχουν δρομολογηθεί, δεν θα έχει μεγάλη ένταση. Όπως δεν είχαν εξάλλου σε κάποιον βαθμό και οι παρακολουθήσεις. Προφανώς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δείχνει να υπάρχει κάποιο κόστος για το τρίτο κόμμα της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο η επαναφορά των δημοσκοπικών ποσοστών του σε διψήφια επίπεδα ήταν ούτως ή άλλως επισφαλής.
Ήταν μάλλον αυτονόητο ότι, καθώς το κλίμα γίνεται όλο και πιο προεκλογικό, η πόλωση μεταξύ των δύο «μεγάλων» της πολιτικής μας σκηνής θα πίεζε τον μικρότερο. Σε κάποιον βαθμό, αυτό ήδη συνέβαινε, ανεξαρτήτως της υπόθεσης του «Qatargate»: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανέβαζαν σιγά-σιγά τη συσπείρωσή τους και το ΠΑΣΟΚ βαθμιαία «έγραφε» απώλειες, παρά το γεγονός ότι μπήκε «σφήνα» στους δύο πρώτους με την υπόθεση της παρακολούθησης από την ΕΥΠ.
Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η αίσθηση που υπάρχει στο εκλογικό σώμα ότι η πρωτιά στις εκλογές, τόσο στις πρώτες όσο και στις δεύτερες, «δεν παίζεται». Όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, οι πολίτες θεωρούν ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Τι σημαίνει αυτό; Πολλά, το έχει πει άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας – τόσο στην απλή αναλογική, όσο και στην ενισχυμένη: Ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι τίποτα. Εν ολίγοις, ο δεύτερος της κάλπης δεν μπορεί –με βάση τους αριθμούς των εδρών, όπως προκύπτουν– να βγάλει 151 έδρες με τον τρίτο της κάλπης. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε εγκαίρως ότι δεν ενδιαφέρεται για μία κυβέρνηση «των ηττημένων».
Όμως, όσο η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα επίπεδα που καταγράφεται συνεχώς την τελευταία τετραετία, παρά την αναμφισβήτητη φθορά του κυβερνώντος κόμματος, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μπορεί να προσεγγίσει ένα κομμάτι των ψηφοφόρων της από το παρελθόν, οι οποίοι συντάσσονταν υπό τον Αλέξη Τσίπρα μόνο και μόνο για να αποφύγουν μία δεξιά διακυβέρνηση. Αν κάτι τέτοιο φαντάζει αναπόφευκτο, όταν φτάσει η ώρα του ραντεβού με την κάλπη –ειδικά μάλιστα μετά από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική και υπό τον απόηχο ακόμη και του «Qatargate»–, τότε αυτοί οι ψηφοφόροι απελευθερώνονται για να στηρίξουν άλλες επιλογές, με τις οποίες ενδεχομένως νιώθουν πιο κοντά.
του Φώτη Σιούμπουρα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο