Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάθει πια «ανοσία» αντίστοιχη με εκείνη των χωρικών στο γνωστό παραμύθι, που έπαψαν να πιστεύουν τον «Πέτρο» όταν συνέχισε να φωνάζει «λύκος!»
Ο εκλογικός «συναγερμός» στην Κουμουνδούρου έχει εδώ και περίπου έξι μήνες… ηχήσει και σιγήσει διαδοχικά πολλές φορές. Τόσο που κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάθει πια «ανοσία», αντίστοιχη με εκείνη των χωρικών στο γνωστό παραμύθι, που έπαψαν να πιστεύουν τον «Πέτρο» όταν συνέχισε να φωνάζει «λύκος!», ακόμα και όταν αυτός τελικά ήρθε.
του Αντώνη Αναστασόπουλου
Έτσι και ενώ η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων αναμενόταν πριν ακόμα τις γιορτές, αναβλήθηκε, πρώτα για αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και πλέον για μετά την αλλαγή του χρόνου. Στην Κουμουνδούρου άλλωστε, παρά την αρχική εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα έκλεινε τη Βουλή, ανακοινώνοντας εκλογές μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2023, πλέον έχουν πειστεί ότι οι κάλπες θα στηθούν μετά τον Φεβρουάριο.
Ήρθαν… ΜέΡΑ!
Οι πρώτες ανακοινώσεις υποψηφίων πάντως έγιναν πριν «βγει» ο χρόνος, έστω και αν δεν ήρθαν σε τέτοια μορφή. Οι εκ ΜέΡΑ25 ορμώμενες Αγγελική Αδαμοπούλου και Φωτεινή Μπακαδήμα εντάχθηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο «φλέρταραν» για καιρό μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις τους από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, και προφανώς θα είναι υποψήφιες και στις επικείμενες εκλογές. Αν και εκλεγμένες σε Α’ Αθήνας και Β’ Πειραιά αντίστοιχα, πάντως, οι δύο βουλευτές δεν αναμένεται να δώσουν τη μάχη από τις ίδιες Περιφέρειες.
Η κίνηση αυτή, της ένταξης δηλαδή των δύο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, έχει διπλή σημασία. Κατ’ αρχάς, επίδειξης δύναμης στον Γιάνη Βαρουφάκη, στο περιβάλλον του οποίου πνέουν μένεα με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που αποδυναμώνει οποιαδήποτε σκέψη για μετεκλογική συνεργασία.
Από την άλλη αποτελεί και ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο» στην αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος, που εξυπηρετεί στο ισοζύγιο της «αμφίπλευρης διεύρυνσης» σαν αντίβαρο προς τα «αριστερά», την ώρα που η συνέχεια πιθανότατα θα επικεντρωθεί στα «δεξιά» του κόμματος.
Θέλει να… καταπλήξει!
Οι ανακοινώσεις –με αναρτήσεις του ίδιου του προέδρου του κόμματος– στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές στο επίπεδο των ψηφοδελτίων. Οι νέες υποψηφιότητες είναι στο «χέρι» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει αυτά να έχουν «εκπλήξεις» από την κοινωνία των πολιτών, τεχνοκράτες από το «think tank» που έχει συγκροτήσει στο πλευρό του κόμματος και, σε κάθε περίπτωση, να στηρίζονται πολύ λιγότερο από τα προηγούμενα χρόνια σε κομματικά στελέχη της «παλιάς φρουράς».
Αυτά άλλωστε καταψηφίστηκαν και από τα ίδια τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν για την Κεντρική Επιτροπή μετά το πρόσφατο Συνέδριο και έφεραν τα άλλοτε κραταιά στελέχη σε χαμηλές θέσεις, «πριμοδοτώντας», αντίθετα, νεαρά στελέχη με «άρωμα» τεχνοκρατισμού, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας.
Τη διαδικασία για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, είχαν αναλάβει από το καλοκαίρι η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής γραμματέας και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου. Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσουν θα είναι εκείνες που θα δώσουν το «πράσινο φως» για τις δικές τους επιλογές.
Παλιοί και νέοι
Σε κάθε περίπτωση, η βασική «μαγιά» των νέων ψηφοδελτίων είναι τόσο οι σημερινοί βουλευτές του κόμματος, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που συνέθεσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 και Μαΐου 2019. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν άνθρωποι που αναδείχθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η Ρένα Δούρου που επιστρέφει σε ψηφοδέλτιο εθνικής κάλπης, αλλά και ο δημοσιογράφος και αυτοδιοικητικός Γιώργος Καραμέρος.
Τεχνοκράτες και πανεπιστημιακοί θα έχουν επίσης ισχυρή εκπροσώπηση, με το όνομα του καθηγητή αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα να φέρεται «κλειδωμένο». Συνολικά, το 80% των ψηφοδελτίων πάντως φέρεται να έχει «κλείσει». Αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει είναι τις «εντυπωσιακές» κινήσεις που θα του δώσουν ένα σχετικό… μομέντουμ ενόψει εκλογών. Σε αυτήν την προσπάθεια, είναι σαφές πως θα πρέπει να αναμένονται και αρκετά ονόματα γνωστών ηθοποιών ή τηλεπερσόνων. Η συγκεκριμένη «συνταγή» άλλωστε έχει πετύχει και στις δύο πιο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη να εκλέγεται στην Ευρωβουλή και τη Ραλλία Χρηστίδου στο εθνικό Κοινοβούλιο.
Το στοίχημα που… χάνεται
Η υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιοπούλου στην Α’ Αθήνας έχει «κλειδώσει». Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι εμφανίσεις του θα υπόκεινται σε περιορισμούς που ορίζει ο εκλογικός νόμος. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να αντικατασταθεί, στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, με ένα στέλεχος που είτε δεν θα είναι υποψήφιο στις προσεχείς εκλογές, είτε θα βρεθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος και, ως εκ τούτου, δεν θα έχει αντίστοιχα κωλύματα.
Η ηγεσία του κόμματος έψαχνε την «έκπληξη» για τη συγκεκριμένη θέση. «Έκπληξη» που έκανε με την ανακοίνωση της τοποθέτησης της γνωστής παρουσιάστριας Πόπης Τσαπανίδου, στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος για την προεκλογική περίοδο.
Οι φήμες ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει προσεγγίσει άλλη γνωστή παρουσιάστρια για τη θέση, η οποία όμως φερόταν να αρνείται. Η Πόπη Τσαπανίδου θεωρούνταν από τα χρόνια των μνημονίων φιλικά διακείμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι σημαίνει η τοποθέτησή της εκεί σε σχέση με τα ψηφοδέλτια του κόμματος; Είτε ότι θα βρεθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε να μην έχει τους περιορισμούς εμφανίσεων που ορίζει ο εκλογικός νόμος, είτε πως δεν θα είναι υποψήφια, κάτι που μοιάζει σχεδόν απίθανο.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε στις 30/12