Ο στόχος του πρωθυπουργού για την πρώτη Κυριακή
Η «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κυβερνητικού επιτελείου το επόμενο διάστημα, με σαφή στόχο την επίτευξη αυτοδυναμίας στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, μετά την κάλπη της απλής αναλογικής.
Πρόκειται για μια δεξαμενή στην οποία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υπολογίζουν ότι βρίσκεται έως σήμερα περίπου το 9% των ψηφοφόρων, παρά το γεγονός ότι είμαστε πλέον στην τελική ευθεία για τις κάλπες και σχεδόν στο τέλος της τετραετίας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δεν έχουν… κατασταλάξει
Σχεδόν ένας στους δέκα, δηλαδή, μέχρι τώρα δεν έχει κατασταλάξει αν στις επόμενες εκλογές θα παραμείνει στο κόμμα που είχε ψηφίσει, αν θα μεταπηδήσει σε άλλον κομματικό χώρο ή ακόμη κι αν θα προσέλθει στις κάλπες στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό το 9%, συνήθως, δεν ταυτίζεται πλήρως με κάποια πολιτική παράταξη, αποφασίζει τις τελευταίες ημέρες τη στάση που θα τηρήσει, ίσως και την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, με την τελική του επιλογή να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από προσωπικά κριτήρια – επιλέγουν, δηλαδή, πολιτικές και πρόσωπα που τους επηρεάζουν άμεσα.
Καθοριστική υπεροχή
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν, αξιολογώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, ότι σε αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων είναι καθοριστική η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, τόσο στην καταλληλότητα της πρωθυπουργίας, όσο και σε κρίσιμους τομείς της διακυβέρνησης, όπως η οικονομία, η ανάπτυξη, η ενεργειακή κρίση, αλλά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει διατυπώσει εδώ και αρκετό καιρό ευθέως το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», ως το «διά ταύτα» των επικείμενων εκλογών, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά από το 1993 που αναμετρώνται στις κάλπες δύο αρχηγοί, οι οποίοι αμφότεροι έχουν περάσει από το πρωθυπουργικό γραφείο. Η πορεία τους και τα πεπραγμένα τους, επομένως, είναι μετρήσιμα και η σύγκριση, που οι πολίτες μπορούν να κάνουν, άμεση. Σε αυτό στοχεύει και η επιδίωξη δημιουργίας ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, καθώς η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι το ακροατήριο των αναποφάσιστων, που κρατά σήμερα αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται απέναντι και από την αξιωματική αντιπολίτευση, άρα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε τομείς όπως η ακρίβεια, η οικονομία και τα ελληνοτουρκικά θα τους οδηγούσαν ευκολότερα στη Νέα Δημοκρατία απ’ ό,τι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι σε «χαλαρή ψήφο»
Εκτός από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, στην κυβέρνηση στρέφουν την προσοχή τους σε δύο ακόμη κατηγορίες πολιτών, που μάλιστα είναι δύσκολο να αποτυπωθούν στις έρευνες: Σε όσους είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχουν μεταπηδήσει σε άλλον κομματικό χώρο, και σε όσους δεν έχουν πεισθεί για την κρισιμότητα της πρώτης κάλπης. Η «ψήφος διαμαρτυρίας» και η «χαλαρή ψήφος» ίσως αναδειχθούν στον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής αναμέτρησης, κυρίως την πρώτη Κυριακή. Για τον λόγο αυτόν, ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν στο μυαλό τους δύο κάλπες, αλλά μια «εθνική κάλπη», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο Μαξίμου θεωρούν κρίσιμο η πρώτη εκλογική αναμέτρηση να δώσει στη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο τον «αέρα» της νίκης για τις δεύτερες εκλογές, αλλά και τα ποσοστά εκείνα που θα τη φέρνουν κοντά στην επίτευξη αυτοδυναμίας και θα καθιστούν εφικτό τον στόχο αυτόν. Αν η πρώτη κάλπη επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις και η κυβερνητική παράταξη καταγράψει ένα ποσοστό της τάξεως του 34%-35%, εκτιμάται ότι στη δεύτερη αναμέτρηση, με την κρισιμότητα της τελικής επιλογής των πολιτών, ο στόχος του 38%-39%, που απαιτείται για αυτοδυναμία –και μάλιστα με περισσότερες από 151 έδρες–, μπορεί να επιτευχθεί.
Στην κυβέρνηση,πάντως, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους και στον χώρο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, τα ποσοστά του οποίου καταγράφουν απώλειες, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Καϊλή. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι μέρος των απωλειών αυτών μετακινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία, δείχνοντας ότι υπάρχει χώρος να αντλήσουν δυνάμεις από τους ψηφοφόρους της Χαριλάου Τρικούπη. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι, στη δεύτερη κάλπη, όπου οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα για την εκλογή κυβέρνησης και πρωθυπουργού, η πόλωση θα κατευθύνει ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ψηφοφόρων στη Νέα Δημοκρατία.
Έως τότε, στόχος της κυβέρνησης είναι να επικοινωνήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το κυβερνητικό έργο και τις προγραμματικές της προτάσεις για την επόμενη τετραετία, με τον πρωθυπουργό να πυκνώνει τις περιοδείες του και τις επαφές με τους πολίτες.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο