Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει και νέα μέτρα στήριξης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι σε όλα» και ανακοινώνει… ακοστολόγητα «μέτρα του αέρα»
Η υπερψήφιση της τροπολογίας, που βάζει «φρένο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές, ήταν το μείζον πολιτικό ζήτημα που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την τελευταία εβδομάδα, κλείνοντας μία σημαντική εκκρεμότητα. Μαζί με την ψήφιση των αποδοχών για τους άνδρες και τις γυναίκες των ΕΔ, αλλά και την ικανοποιητική διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι τελευταίες ημέρες προσθέτουν ένα επιπλέον θετικό πρόσημο στο κυβερνητικό έργο. Επιστέγασμα η σύγκριση και σε επίπεδο πεπραγμένων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα (που κατέδειξε για μια ακόμη φορά την υπεροχή του Πρωθυπουργού), ενισχύοντας το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».
Εξαγγελία μέτρων χωρίς κοστολόγηση
Η σύγκριση αυτή θα μπαίνει όλο και πιο εμφατικά στην προεκλογική ατζέντα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και θα αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική και τις προεκλογικές εξαγγελίες, που διατυπώνει στον δημόσιο διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει και προβλέπει, μεταξύ άλλων, κρατικοποίηση της ΔΕΗ, επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών κ.ά. Πρόκειται για μια σειρά μέτρων που, όπως υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας εξαγγέλλει για μια ακόμη φορά χωρίς καμία κοστολόγηση. «Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας κάνει βουτιά στον λαϊκισμό και μοιράζει υποσχέσεις που είτε δεν μπορούν να εφαρμοστούν είτε–αν δοκιμαζόταν η εφαρμογή τους– θα τίναζαν την πορεία της χώρας στον αέρα και θα έφερναν νέο μνημόνιο», τονίζει χαρακτηριστικά η ΝΔ.
Σε αυτόν τον τόνο κινήθηκε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, όταν, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, τον ρώτησε χαρακτηριστικά αν γνωρίζει πόσο κοστολογούνται τα μέτρα αυτά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, αν εφαρμοστούν, η χώρα θα χρεοκοπήσει.
«Τραμπισμός α λα γκρέκα»
Εκτός από την οικονομία, ωστόσο, η κυβέρνηση απαντά πλέον και στις πολιτικές επιλογές Τσίπρα, που καταδεικνύουν «τραμπισμό α λα γκρέκα», όπως λένε χαρακτηριστικά, με αποκορύφωμα την απόφασή του να αποχωρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και την απόρριψη, ουσιαστικά, από την πλευρά του, της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που με 156 ψήφους τάχθηκε κατά της πρότασης δυσπιστίας, που εκείνος είχε υποβάλει κατά της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πεζοδρομιακή δημοκρατία», την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν σειρά πολιτικών που έχει υιοθετήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τα 15 χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος, από την πλατεία των «Αγανακτισμένων» έως το σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, που επεξεργάζονταν υπουργοί του.
«Κρύβεται»
Αποκορύφωμα όμως της μικροπολιτικής τακτικής Τσίπρα είναι, κατά τη ΝΔ, η απόφασή του να μην ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία που βάζει «φρένο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές. «Είναι θλιβερό το γεγονός», επισημαίνουν παράγοντες του Μαξίμου, «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –με φτηνά προσχήματα– απέφυγε την απαιτούμενη πολιτική συνεννόηση έτσι ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή στήριξη της νομοθετικής ρύθμισης για να αποκλείεται η ανακήρυξη από τον Άρειο Πάγο εγκληματικών οργανώσεων ως κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Οι πολίτες θυμούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή των “Αγανακτισμένων”, ήταν πάντα “αγκαλιά” με τη Χρυσή Αυγή, την οποία αντιμετώπιζε όχι από θέση αρχών, αλλά με βάση μικροκομματικούς υπολογισμούς.
Την ώρα που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση».
Συνέχιση του έργου
Στην ατζέντα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, το επόμενο διάστημα παραμένει σε πρώτο πλάνο η συνέχιση του κυβερνητικού έργου, καθώς και η εντατικοποίηση των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, και αυτό θα αποτελεί και την απάντηση στην τοξικότητα, που η αξιωματική αντιπολίτευση καλλιεργεί. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να επικοινωνήσει ο ίδιος όχι μόνο όσα έχει επιτύχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019, αλλά και να δώσει το στίγμα για μια δεύτερη τετραετία, απαραίτητη, όπως ο ίδιος σημειώνει, για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της παράταξής του. Αιχμή για την κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης που έπονται, όπως η εφαρμογή του «marketpass» και της εφάπαξ ενίσχυσης των συνταξιούχων, που δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, αλλά και η οριστικοποίηση της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Στο στόχαστρο το 10%
Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν πλέον και τα «ειδικά» κοινά, στα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να απευθυνθεί για να εξασφαλίσει την «γκρίζα ζώνη» των ψηφοφόρων, που ο προσανατολισμός της παραμένει αδιευκρίνιστος. Πρόκειται επί της ουσίας για τους αναποφάσιστους, ένα ποσοστό γύρω στο 10%, τους ψηφοφόρους κυρίως του κεντρώου χώρου, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ δείχνει σημάδια μείωσης των ποσοστών του σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις, τους ψηφοφόρους του ευρύτερου δεξιού χώρου και της λαϊκής Δεξιάς, αλλά και τους νέους ψηφοφόρους, ηλικίας 17-20 ετών. Πρόκειται για περίπου 400.000 νέους, οι οποίοι θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες, ένα ποσοστό, δηλαδή, 5%-7%, που μπορεί να αποδεχθεί καθοριστικό στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο