Ένα από τα πολυτιμότερα, σε συναισθηματική αξία, κομμάτια της έκθεσης δώρων των ξένων ηγετών, που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι αυτό μιας 14χρονης μαθήτριας από το Κίεβο, της Veronika Pirko, η οποία αποτύπωσε τα έντονα συναισθήματά της από τον εφιάλτη του πολέμου σε μια ελαιογραφία – δίπτυχο στην οποία απεικονίζεται το Δημοτικό Θέατρο της Μαριούπολης, πριν και μετά τους βομβαρδισμούς. Αυτός ο πίνακας, με τίτλο «Τα παιδιά της Μαριούπολης», δόθηκε δώρο από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Πρόεδρο της Ελληνικής της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Κίεβο.
Ή έκθεση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, αποτελεί μια ιδέα της κυρίας Σακελλαροπούλου η οποία θέλησε να μοιραστεί με το κοινό τα δώρα που έχει λάβει από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και ολόκληρης της υφηλίου κατά την διάρκεια της θητείας της ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε, κατά την σημερινή ξενάγησή στην έκθεση, χρειάστηκε να θεσπιστεί ειδικός νόμος προκειμένου το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό εγχείρημα να πραγματοποιηθεί.
«Από τα πρώτα πράγματα που θέλησα να κάνω εισερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος στο κοινό και να διοργανωθεί αυτή η έκθεση δώρων», ανέφερε η Πρόεδρος, εξηγώντας το «μεράκι» που, όπως είπε, είχε να μεταμορφώσει ένα κατάμεστο δωμάτιο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου φυλάσσονταν τα δώρα που έρχονταν κατά καιρούς από ηγέτες και πρέσβεις ξένων κρατών, στρατιωτικούς σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, θρησκευτικές, δημοτικές και πρυτανικές αρχές, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων κ.ά σε μια μικρή, επισκέψιμη έκθεση.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα προεδρικά δώρα, αξίας από ένα ποσό και πάνω, περνούν στην κυριότητα του δημοσίου μετά τη λήξη της θητείας του εκάστοτε Προέδρου. Εξαιρούνται τα αναλώσιμα και αυτά που θεωρούνται προσωπικά.
Η έκθεση, αν και αναπτυγμένη σε περιορισμένο χώρο, είναι δομημένη σε μικρές θεματικές ενότητες.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάποια από αυτά τα δώρα θα μπορούσαν να δημοπρατηθούν προκειμένου στηριχθούν σημαντικοί σκοποί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελούν κειμήλια που αποτυπώνουν διαφορετικές εποχές, ιστορίες και πολιτισμούς και «φωτίζουν» τη διαδρομή της μακράς παράδοσης της ανταλλαγής δώρων η οποία έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο και συνεχίζει να διατηρείται μέχρι σήμερα, με δώρα κυρίως συμβολικής αξίας.