Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στο «Π», η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα μάς μιλάει για το χαρτοφυλάκιό της, τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, αλλά και για τη δική της οικογένεια και το πώς μαθαίνει στα παιδιά της την ισότητα των φύλων. Μας λέει για τους πολλαπλούς ρόλους που έχει η σύγχρονη γυναίκα αλλά και η ίδια.
Ασχολείστε πολλά χρόνια με τα θέματα ισότητας των δύο φύλων. Έχετε βιώσει κάποιο περιστατικό ανισότητας κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας;
Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, τόσο στον χώρο της πολιτικής όσο και σε άλλους τομείς της ζωής, έχει βιώσει ανισότητες. Δυστυχώς, τα έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα. Οφείλουμε όλες και όλοι να αποδομήσουμε τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που θέλουν τις γυναίκες υποδεέστερες των ανδρών, οφείλουμε όλοι, κοινωνία και πολιτεία, να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δημιουργήσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και σε θέσεις λήψης αποφάσεων.
Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε θέση υφυπουργού για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει βήματα για να βοηθήσουμε την οικογένεια και το δημογραφικό πρόβλημα;
Η κυβέρνηση κοιτάει την απειλή του δημογραφικού κατάματα και χαράσσει για πρώτη φορά μία συνολική, συγκροτημένη, εθνική δημογραφική πολιτική. Υλοποίησε άμεσα τη δέσμευσή της για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και αύξησε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επίσης, μειώσαμε τον ΦΠΑ στον χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη, αυξήσαμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, θεσπίσαμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας με αποδοχές και επιδοτούμενη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, οι οποίοι προστατεύονται από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.
Τι δράσεις σχεδιάζετε;
Σχεδιάζουμε και προωθούμε δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, μέτρα για την ενίσχυση της γονιμότητας, την προώθηση της ισότητας των φύλων, τη στήριξη της οικογένειας και την αύξηση της γυναικείας εργασίας. Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για λόγους εργασίας και προωθούμε για πρώτη φορά νέα στεγαστική πολιτική.
Δεδομένου ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε εκλογές, ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα που αφήνετε πίσω σας στο υπουργείο;
Μέσα σε 3,5 χρόνια είναι πολλά και σημαντικά τα πεπραγμένα μας στο ευαίσθητο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Δεν μείναμε στη θεωρία, αλλά προχωρήσαμε σε πράξεις. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το έργο μας έχει ήδη ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και αναγνωρίζεται από τους πολίτες.
Προωθήσαμε συγκεκριμένες δράσεις για να κάνουμε την ισότητα πράξη και για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε ανάμεσα στις 12 χώρες σε όλο τον πλανήτη με πλήρη νομική ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Καταφέραμε με εξειδικευμένα και στοχευμένα προγράμματα και πολιτικές να μειώσουμε τη γυναικεία ανεργία, ένα πρόβλημα διαχρονικό, στο 15%, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2019 βρισκόταν στο 21,5%, υιοθετήσαμε μέτρα για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, μέτρα για τη στήριξη των νέων και της οικογένειας, μέτρα που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άνδρες και καταπολεμούν βαθιά ριζωμένες πρακτικές και στερεότυπα.
Στις προσεχείς εκλογές θα δώσετε τη μάχη του σταυρού και μάλιστα σε μια απαιτητική εκλογική περιφέρεια, στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που έχετε θέσει;
Να σταθώ αντάξια μπροστά στους πολίτες του Δυτικού Τομέα, στις γειτονιές μου, στους φίλους και την οικογένειά μου, που με στηρίζει. Η ευκαιρία να προσφέρω, να ανταποδώσω στην περιοχή που έχω ζήσει με τον σύζυγο και τα παιδιά μου είναι σπουδαία. Θέλω να βάλω κι εγώ το δικό μου «λιθαράκι» στη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Δυτικής Αθήνας. Θέλω να παλέψω μαζί τους για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε όσους έχουν ανάγκη. Θέλω να αφήσουμε πίσω μας ξεπερασμένους ανταγωνισμούς και αντιπαλότητες, να στηρίξουμε όσους μας χρειάζονται και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.
Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί έκπληκτη να πληθαίνουν τα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών. Υπήρχαν πάντοτε αυτά τα περιστατικά ή τώρα ο κόσμος μιλάει ευκολότερα γι’ αυτά και τους δίνει πλέον τη δέουσα σημασία;
Η βία κατά των γυναικών διαπερνά όλες τις χώρες, τις κοινωνίες και τις εποχές. Το θετικό όμως είναι ότι τα στόματα έχουν αρχίσει να μιλάνε. Το ίδιο καταγράφεται και στη χώρα μας. Στόματα που ήταν κλειστά για δεκαετίες, σφραγισμένα από τη σιωπή, τον φόβο, την έλλειψη εμπιστοσύνης, μιλάνε και καταγγέλλουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η κοινωνία έχει ωριμάσει και η πολιτεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία των θυμάτων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στη βία κατά των γυναικών. Εμείς ενθαρρύνουμε τα θύματα να μιλάνε και να ζητάνε βοήθεια από τις δομές μας, γιατί η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα δίκτυα δομών. Είμαστε στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών, τις προστατεύουμε, τους προσφέρουμε δωρεάν φιλοξενία και ψυχοκοινωνική στήριξη και τις στηρίζουμε σε κάθε τους βήμα.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα που βιώνει κακοποίηση;
Οι γυναίκες που είναι θύματα βίας και κακοποίησης πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Το επιστημονικό προσωπικό της γραμμής τις συμβουλεύει για τα επόμενα βήματά τους, ανάλογα με την περίπτωση. Το περιεχόμενο των κλήσεων είναι απόρρητο και η γραμμή λειτουργεί πανελλαδικά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Οι γυναίκες που δεν μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση sos15900@isotita.gr, ενώ σε περίπτωση που απειλείται άμεσα η ζωή τους πρέπει να καλέσουν το 100, την Αστυνομία.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει, λοιπόν, μια γυναίκα είναι να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με τη γραμμή SOS. Στη συνέχεια, τι διαδικασία ακολουθείται;
Οι ειδικοί της γραμμής SOS 15900 παραπέμπουν τις γυναίκες για ψυχολογική στήριξη στα συμβουλευτικά κέντρα και αν πρέπει να εγκαταλείψουν την εστία τους, τις παραπέμπουν σε ξενώνες φιλοξενίας. Τα συμβουλευτικά κέντρα προσφέρουν στις γυναίκες και δωρεάν νομική στήριξη σε συνεργασία με τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους, ενώ τις βοηθούν να βρουν και εργασία.
Εκτός από υφυπουργός, είστε σύζυγος και μητέρα δύο μικρών παιδιών. Στη δική σας οικογένεια υπάρχει ισότητα;
Φυσικά, υπάρχει ισότητα στην οικογένειά μου. Έχουμε δουλέψει πάνω σ’ αυτό το θέμα με τον σύζυγό μου, γιατί πιστεύουμε ότι η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι. Μοιράζουμε με τον σύζυγό μου τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών, ενώ μιλάμε συνεχώς στα παιδιά μας για τους ρόλους των φύλων και για τα ίσα δικαιώματα που έχουν κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες.
Είστε ενεργή πολιτικός, σύζυγος, μητέρα, γυναίκα. Ποιος είναι ο πιο απαιτητικός ρόλος στη ζωή σας;
Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα, όπως κι εγώ, έχουμε πολλούς και πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα. Όλοι οι ρόλοι μας είναι απαιτητικοί, αλλά έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τον χρόνο κατάλληλα και δίκαια για όλους.
Για μια τόσο δραστήρια γυναίκα, όπως εσείς, υπάρχει ελεύθερος προσωπικός χρόνος;
Το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι γεμάτο, αλλά πάντα βρίσκουμε χρόνο να περνάμε δημιουργικά και να χαλαρώνουμε με την οικογένειά μου.
Ως μητέρα, τι συμβουλή δίνετε στα παιδιά σας;
Θέλω και προσπαθώ να μάθω τα παιδιά μου να εκτιμούν, να σέβονται, να πράττουν αφού σκεφτούν και να υποστηρίζουν πάντα το δίκαιο. Ακόμη και όταν αυτός φαντάζει ο πιο δύσκολος δρόμος…
Ποιο πιστεύετε πως είναι το βασικό συστατικό για τη δημιουργία μιας υγιούς οικογένειας;
Η αγάπη, η αλληλοϋποστήριξη, η κατανόηση και ο αμοιβαίος σεβασμός.
Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο