Ο λαός ψήφισε σταθερότητα. Ψήφισε σοβαρότητα. Ψήφισε με τόλμη κοιτάζοντας μόνο μπροστά! Ψήφισε Νέα Δημοκρατία. Ψήφισε Κυριάκο Μητσοτάκη. Ψήφισε μια δοκιμασμένη αλλά πολύ επιτυχημένη συνταγή. Ψήφισε για το σήμερα και το αύριο! Ψήφισε και έστειλε στη Βουλή όχι τρία, ούτε πέντε, αλλά οκτώ κόμματα! Ψήφισε και περιμένει να δει «το πότε και το πώς» θα εφαρμοστούν οι προεκλογικές υποσχέσεις. Αλλά και τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων…
Η αλήθεια είναι πως ο λαός ψήφισε και έδωσε σε κάθε κόμμα και στον αρχηγό του «τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στη νέα Βουλή». Έχουμε λοιπόν σταθερή κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διοικήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Να συνεχίσει κάποια έργα που είχε ξεκινήσει. Να πάρει αποφάσεις για νέα. Και, φυσικά, να αλλάξει πολλά!
Όμως μια κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία χρειάζεται να έχει ισχυρή αντιπολίτευση, ώστε να γίνεται έλεγχος εάν όλα λειτουργούν σωστά. Έτσι πάντως όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελικά αποτελέσματα, αντιπολίτευση ικανή να ανατρέψει ή να σταματήσει ή έστω να ελέγξει την κυβέρνηση δεν υπάρχει! Και δυστυχώς ο αντιπολιτευτικός ρόλος…πέφτει στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία.
Όταν πάντως δεν έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση, υπάρχει ο φόβος των…αυτογκόλ. Και αυτό έχει φέρει μεγάλο προβληματισμό στην κυβέρνηση. Άλλωστε, ποιος μπορεί να ξεχάσει το «αυτογκόλ» του Γιώργου Κατρούγκαλου, που μίλησε για επιστροφή της εισφοράς 20% στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και οδήγησε σε τσουνάμι αντιδράσεων από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και σε εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, είχαμε το «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα στον Γιώργο Κατρούγκαλο! Ήταν ένα «αυτογκόλ» που έδωσε πολλούς πόντους στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά και το αυτογκόλ του Γιάνη Βαρουφάκη, που είχε έτοιμη την…κοπή χρημάτων με την ονομασία «Δήμητρα»! Υποστήριξε μάλιστα ότι η «Δήμητρα» είναι «το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών», καθώς θα μπορούσε να δώσει «ανάσες στην αγορά και στα νοικοκυριά»! Το μόνο όμως που κατάφερε ήταν η Νέα Δημοκρατία να αυξήσει πιο πολύ τη διαφορά της από τα άλλα κόμματα.
Τρέμουν λοιπόν στη Νέα Δημοκρατία την ιδέα και μόνο των «αυτογκόλ», που μπορεί να φέρουν τα… πάνω κάτω! Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτογκόλ στο ποδόσφαιρο, που…κολλάει πολύ και στην πολιτική: «Αυτογκόλ, “οwngoal” στα αγγλικά, ονομάζεται η περίπτωση κατά την οποία παίκτης προωθεί την μπάλα στην εστία, στο τέρμα της δικής του ομάδας! Αποτελεί ατυχές συμβάν και προκαλείται από την αποτυχημένη προσπάθεια του αμυνόμενου να αποκρούσει ή να μεταβιβάσει την μπάλα…». Να σημειώσουμε πως η λέξη «αυτογκόλ» χρησιμοποιείται μεταφορικά αλλά συχνά για κάθε ενέργεια κάποιου που προκαλεί ζημιά στον εαυτό του ή στον κύκλο του: στην κυβέρνησή του, στο κόμμα του, στην οικογένειά του και στην επιχείρησή του. Και πρέπει να προσθέσω πως το αυτογκόλ μετρά υπέρ της αντίπαλης ομάδας, ανεξάρτητα από την πρόθεση του σκόρερ. Αυτό σημαίνει πως κάθε λάθος της κυβέρνησης, κάθε «αυτογκόλ» δηλαδή, θα της κοστίζει και μάλιστα ακριβά. Και σε αυτό ποντάρουν τα επτά κόμματα της αντιπολίτευσης! Με την ευκαιρία να θυμίσουμε πως το πρώτο αυτογκόλ σημειώθηκε σε πρωτάθλημα της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 1888 και ο Γκέρσομ Κοξ των φιλοξενούμενων στο ντέρμπι της κεντρικής Αγγλίας Γούλβερχαμπτον – Άστον Βίλα, που έληξε ισόπαλο 1-1, σημείωσε αυτογκόλ Το γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερο είναι ότι αποτελεί και το πρώτο τέρμα κατά την εναρκτήρια αγωνιστική του πρώτου αγγλικού πρωταθλήματος και, άρα, ήταν το πρώτο τέρμα σε αναγνωρισμένο εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου!
Ο «αγώνας» στη Βουλή ξεκίνησε. Η κυβερνώσα παράταξη έχει την υπεροχή και την… κατοχή μπάλας 70%! Όμως ο φόβος και ο τρόμος των «αυτογκόλ» είναι μεγάλος! Και αυτό προσπαθεί να προλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο χρόνος θα δείξει εάν θα καταφέρει να τα αποφύγει, να τα αποσοβήσει ή να τα μετριάσει. Η αλήθεια είναι πως το αυτογκόλ έρχεται απρόοπτα και σε στιγμή που δεν το περιμένεις. Και ο κ. Μητσοτάκης το ξέρει…
Γράφει ο Γιώργος Κοντονής
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο