Αν υπήρξε ένα μήνυμα από το πρώτο δείγμα στην Ολομέλεια της Βουλής, ήταν πως η τοξικότητα της προηγούμενης δεκαετίας, ακόμη και της προηγούμενης τετραετίας των τελευταίων παθών, φαίνεται να ξεμένει από οπαδούς.
Οι προγραμματικές δηλώσεις μιας νεοεκλεγείσας κυβέρνησης,που δείχνει μόνη της στο γήπεδο, δεν προσέφεραν τίποτε για έναν πολιτικό καβγά που θα προϊδέαζε μάλιστα και για ένα νέο εμφυλιοπολεμικό σκηνικό. Η αυτοσυγκράτηση, βέβαια, μπορεί να μην έχει διάρκεια σε μια οκτακομματική Βουλή, όπου οι συμμαχίες δείχνουν ανύπαρκτες και οι διεκδικούμενες δεξαμενές ψηφοφόρων συντηρούν εντάσεις και ναρκοθετούν την πορεία, αλλά τουλάχιστον η εικόνα στην Oλομέλεια κατά το τριήμερο της συζήτησης επί των προγραμματικών ήταν διαφορετική.
Στην πραγματικότητα, δεν ήταν μια απόφαση των οκτώ αρχηγών να επενδύσουν στο εξής στον πολιτικό πολιτισμό εκείνη που καθόρισε το κλίμα. Αν έχει όντως διαμορφωθεί μια νέα ατμόσφαιρα, αυτή έχει προέλθει από το εκλογικό αποτέλεσμα. Η ανάγκη για μια μεγάλη στροφή που θα διαγράφει την εποχή των μετωπικών συγκρούσεων χωρίς λογική και αποτέλεσμα ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα της κάλπης, παρά την πανσπερμία κομμάτων με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Μόλις τον περασμένο Μάιο, άλλωστε, οι ψηφοφόροι είχαν στείλει πέντε κόμματα στη Βουλή –η οκτάδα ίσως αποτελεί ένα συγκυριακό φαινόμενο που δεν θα αποκτήσει θεμέλια.
Πάντως η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου. Το συντριπτικό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών έβαλε τη σφραγίδα του στη νέα πολιτική περίοδο που ξεκινά τώρα, θέτοντας νέα προτάγματα και αναδιατάσσοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς διαμορφώνοντας ένα πρωτόγνωρο τοπίο.
Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων εκτυλίχθηκε σε αυτό το κλίμα καταδεικνύοντας τη νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα που διαγράφεται, με την κραταιά «γαλάζια» πλειοψηφία, τη συρρικνωμένη αξιωματική αντιπολίτευση και την κατακερματισμένη ελάσσονα αντιπολίτευση των άκρων.
Ακρότητες και εντάσεις δεν υπήρξαν. Το ήπιο κλίμα που επικράτησε ήταν ένα θετικό πρώτο βήμα. Ξετυλίχθηκαν όλες οι ατζέντες και δόθηκαν τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς θα πορευθούν το επόμενο διάστημα τα κόμματα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά την παραίτηση Τσίπρα.
Το ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων είναι αν η πλειοψηφία «θα παίξει μόνη της», αν δηλαδή η «κεντροδεξιά νέα ΝΔ», όπως την προσδιόρισε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει την ηγεμονία δίχως ισχυρά αντιπολιτευτικά αναχώματα, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Μια πρώτη ένδειξη ήταν η εξαγγελία του ότι έρχεται άμεσα σε διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία, «με έναν νόμο και ένα άρθρο», όπως είπε, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ευκαιρία για την αντιπολίτευση να δείξει ένα άλλο (συναινετικό) πρόσωπο, σε θέματα τουλάχιστον «εθνικής σημασίας».
του Φώτη Σιούμπουρα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο