To «καλάθι» της ΔΕΘ μικρό σε παροχές, μεγάλο σε μεταρρυθμίσεις
Μετά από την απίστευτη «θεομηνία του καλοκαιριού» με τις βιβλικές καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες, την αιματηρή κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν, τους πάμπολλους νεκρούς στην άσφαλτο, την αχαλίνωτη βία παντού και τον πνιγμό, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ενός νέου στο λιμάνι του Πειραιά, είναι καθολική η απαίτηση των πολιτών να ξαναχτιστεί το κράτος πάνω σε υγιείς βάσεις, κάτι που συμμερίζεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος κήρυξε πανστρατιά, με τις βαθιές τομές και αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, τόσο το «καλάθι» της ΔΕΘ όσο και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το αμέσως προσεχές διάστημα οδήγησαν το Μέγαρο Μαξίμου σε μια αναγκαία αναπροσαρμογή,με πρώτο ζητούμενο τη στήριξη των πλημμυροπαθών σε πολλές περιοχές της χώρας.
Το κυβερνητικό επιτελείο, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, επιχειρεί να αποκτήσει μία πρώτη ασφαλή εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών, προκειμένου να προετοιμάσει το «επικαιροποιημένο» πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει, στα μέσα της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.
Ούτως ή άλλως, το φετινό «καλάθι» θα είναι λιγότερο βαρύ από τις προηγούμενες χρονιές, καθώς η κυβέρνηση προκρίνει ως απολύτως αναγκαία προτεραιότητα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 13 έτη. Εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική για την ισχυροποίηση της εθνικής οικονομίας και την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων, για τις οποίες στόχος είναι να αυξηθούν κατά 70% έως το 2027.Άλλωστε, η διαδικασία ήδη «τρέχει» και, μετά την αξιολόγηση του οίκου DPRS,θα ακολουθήσει στις 15 Δεκεμβρίου η αξιολόγηση της Moody’s.
«Οι εξαγγελίες θα είναι σύμφωνες με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα», σημειώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στο «Π», υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα, λόγω του υψηλού χρέους της και της προσήλωσης της ΕΕ στην επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση από τους εταίρους της αλλά και από τις αγορές.
Τα «φώτα» στην Υγεία
Όπως είναι προφανές, σε απόλυτη προτεραιότητα βρίσκεται ο χώρος της Υγείας και η βελτίωση των συνθηκών,στόχος που έχει θέσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδωσε ένα πρώτο στίγμα όσων δρομολογούνται στον πολύπαθο χώρο του ΕΣΥ, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναλύσει τους μεσοπρόθεσμους στόχους μέχρι το τέλος της νέας τετραετίας, στην αιχμή των οποίων βρίσκεται η πρόσληψη 10.000 υγειονομικών έως το 2027, ώστε η χώρα να φθάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεσμευτεί για τη μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027, καθώς και για τη μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027.
Όσον αφορά τις δομές Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι προχωράνε η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός 89 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, ενώ είναι ήδη στα σκαριά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας, με ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, καθώς και η αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων.
Και βεβαίως, κεντρική θέση στην επικείμενη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας θα έχει η αξιολόγηση προσώπων και δομών. Οι αλλαγές στον τρόπο επιλογής τους, που σχεδιάζεται, είναι απολύτως ενδεικτικές αλλά και συμβατές με την πολιτική φιλοσοφία του κ. Μητσοτάκη για το πώς πρέπει να λειτουργεί συνολικά το Δημόσιο.
Η Δικαιοσύνη
Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση που δρομολογείται στη Δικαιοσύνη ως «ακρογωνιαία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία για τη νέα κυβέρνηση», καθώς συνδέεται άμεσα τόσο με την κοινωνία όσο και με την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.
Οι πρώτες παρεμβάσεις δρομολογούνται ήδη με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες, με κεντρικό στόχο να καταστεί δυνατή η επιτάχυνση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λιγότερες από 500 ημέρες.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Από τις εμβληματικές δεσμεύσεις της ΝΔ (από την πρώτη τετραετία ακόμα) είναι να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με δεδομένο ότι η αλλαγή του Συντάγματος, ακόμα και υπό τις καλύτερες συνθήκες, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, η κυβέρνηση επέλεξε να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δυνατότητες, προκειμένου να το «ανάψει»ακόμη και πριν από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που πάντως θα αποτελέσει βασική επιδίωξη και στη νέα διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης που, όπως αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός, θα εκκινήσει το 2025, με στόχο–σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου– να απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις και να εκσυγχρονίσει αναχρονιστικές διατάξεις.
Στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στην επέκταση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, στην ελεύθερη επιλογή από γονέα της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, στην ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας και στην αναβάθμιση επαγγελματικών λυκείων.
Ψηφιακός εκσυγχρονισμός
Όσον αφορά τον περαιτέρω ψηφιακό εκσυγχρονισμό, ο στόχος που έχει τεθεί, όπως αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι να έχουν ενταχθεί στο gov.gr πάνω από το 90% από τις περίπου 5.000 υπηρεσίες του κράτους.
Η πλήρης ψηφιοποίηση θα αφορά τα κεντρικά αρχεία του κράτους (υποθηκοφυλακεία, Δικαιοσύνη, πολεοδομίες, νοσοκομεία), ενώ όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα θα διακινούνται έως το 2025 μόνο ηλεκτρονικά μεταξύ του Δημοσίου.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός και στη λειτουργία πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, αποκεντρωμένης διοίκησης, περιφέρειας και δήμου. Πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία, αν και ξεκίνησε την πρώτη τετραετία, δεν ήταν εφικτό να ολοκληρωθεί λόγω των συνεχών κρίσεων με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η τότε κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.
Πράσινη μετάβαση
Ιδιαίτερη θέση στην ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει και η πράσινη μετάβαση, με φιλοδοξία της χώρας μας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και να επιτύχει τον στόχο, μέσα σε έξι χρόνια, το 80% τη ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
της Έλλης Τριανταφύλλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο