Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν «φωτογραφικά» τις διαθέσεις και τις αξιολογήσεις των πολιτών, σε βάθος χρόνου, όμως, διαμορφώνουν τάσεις και συμπεριφορές οι οποίες δεν είναι πάντα ευνοϊκές για εκείνον που θεωρεί πως έχει πολιτικό προβάδισμα.
Μπορεί η χώρα να μη διαθέτει μία σοβαρή αντιπολίτευση, η οποία θα ελέγχει και θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις, η κυβέρνηση, όμως, αντιμετωπίζει την κοινωνική αντιπολίτευση, τους πολίτες εκείνους που την προτίμησαν στις τελευταίες εκλογές, ελπίζοντας πως θα αξιοποιήσει την εντολή και τη δυναμική ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.
Το «διάλειμμα Κασσελάκη» δεν θα κρατήσει πολύ και η κυβέρνηση θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της αυτό. Μπορεί οι πολίτες να διασκεδάζουν με τα καμώματα του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και να τον αντιμετωπίζουν ως πρωταγωνιστή ενός reality show,που μεταδίδουν ακόμη και τα βραδινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, αλλά το πρωί, όταν σηκώνονται να πάνε στη δουλειά τους, έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα κι εκεί αλλάζει η διάθεσή τους.
Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί και να τα καταφέρνει καλύτερα σε τομείς όπως η οικονομία και η εικόνα της χώρας στον διεθνή οικονομικό χώρο, όμως τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά σε άλλους τομείς όπως η δημόσια ασφάλεια, η ακρίβεια και πτυχές της καθημερινότητας του πολίτη.
Και μπορεί να ψηφίσαμε για περιφερειάρχες και δημάρχους, αλλά το αποτέλεσμα των κομματικοποιημένων αυτών εκλογών σίγουρα θα είναι ένα μήνυμα, ίσως και «καμπανάκι», τόσο για την κυβερνώσα παράταξη, όσο και κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Από την ικανότητά τους να ακούσουν το μήνυμα των εκλογών και να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις και, γιατί όχι, σε αλλαγές πορείας, θα οριοθετηθεί και η δυνατότητά τους για μεν την κυβέρνηση να συνεχίσει το πολιτικό της προβάδισμα, για δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενισχύσουν την προσπάθειά τους για μεγαλύτερη παρέμβαση στις πολιτικές διεργασίες.
του Φώτη Σιούμπουρα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο