«Η κριτική είναι αποδεκτή, αλλά με πολιτικά χαρακτηριστικά», δηλώνει στο «Π» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός.
Παραδέχεται ότι «η κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει θολώσει», καθώς «το φορτισμένο κλίμα και η εσωστρέφεια προσδίδουν διαλυτικά χαρακτηριστικά».
Ο βουλευτής Ηλείας θεωρεί πως «χωρίς να κρύψουμε τα όποια προβλήματα “κάτω από το χαλί”, οφείλουμε «να διαμορφώσουμε πολιτική πρόταση, οργανωτική διάρθρωση και κυβερνητικό πρόγραμμα».
Μπορούν να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις και να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ την πορεία του για μια νέα επανεκκίνηση και επαναδιεκδίκηση της διακυβέρνησης;
Η αλήθεια είναι πως η κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει αυτήν τη στιγμή να έχει «θολώσει». Δυστυχώς, το φορτισμένο κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η εσωστρέφεια είναι ένα διαλυτικό χαρακτηριστικό για κάθε πολιτικό οργανισμό.
Πρέπει, χωρίς να κρύψουμε τα όποια προβλήματα «κάτω από το χαλί», να αποκτήσουμε ξανά βηματισμό για αυτά που ενδιαφέρουν την κοινωνία.Εκεί, λοιπόν, είναι που πρέπει να εστιάσουμε, στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Στην ακρίβεια και στα χρέη που πνίγουν νοικοκυριά και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στην κατάρρευση της δημόσιας υγείας, στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών, στις ανησυχητικές διεθνείς εξελίξεις, στη γενικευμένη ανασφάλεια που βιώνουν οι πολίτες.
Πρέπει, λοιπόν, να πείσουμε την κοινωνία πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το σχέδιο και την αξιόπιστη προοδευτική πρόταση για να βγει ο τόπος από τα πολλαπλά αδιέξοδα.
Στον «αφρό» της επικαιρότητας βρίσκεται το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πώς κρίνετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο;
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης νακαταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Σχεδόν 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες χαρακτηρίζονται εξαρχής ως φοροφυγάδες και θα κληθούν να πληρώσουν κεφαλικό φόρο ύψους 1.444 ευρώ, όταν προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης απέκλειε το ενδεχόμενο να μπει έστω 1 ευρώ νέος φόρος. Προφανώς, πρόκειται για ακραίο κυβερνητικό εμπαιγμό και εξαπάτηση των πολιτών.
Περαιτέρω, είναι μια απαράδεκτη νομοθέτηση, που αφενός εξισώνει αυτούς που φοροδιαφεύγουν με αυτούς που δεν το κάνουν, αφετέρου μας γυρίζει πίσω, στα χρόνια των μνημονίων και των οριζόντιων μέτρων φορολόγησης. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η αφαίμαξη των εισοδημάτων από τους έμμεσους φόρους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ενώ έρχεται και νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2024.
Εμείς τονίζουμε πως, αν το επιθυμεί η κυβέρνηση, μπορεί να βρει δίκαιους τρόπους για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, π.χ. να χρησιμοποιούνται οι αποδείξεις, ώστε οι καταναλωτές να έχουν κίνητρο να τις ζητούν. Επιπλέον, έχουμε προτείνει και άλλα μέτρα, όπως την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, με κατάργηση της καταβολής του στο αγροτικό πετρέλαιο, και την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες απαιτούν δίκαιη φορολόγηση και όχι νέα, άδικα βάρη.
Η Μέση Ανατολή φλέγεται. Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης; Ποια είναι η στάση που πρέπει να κρατήσουμε ως χώρα;
Αυτήν τη στιγμή, στη Μέση Ανατολή εκτυλίσσεται μια ανθρωπιστική τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι η Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών. Αυτή η θηριωδία πρέπει να σταματήσει, πριν οδηγήσει και σε γενικευμένη σύρραξη. Μοναδική λύση πρέπει να είναι η κατάπαυση του πυρός, η προστασία των αμάχων, η απελευθέρωση των ομήρων και η εξεύρεση διπλωματικής λύσης, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα,πρέπει να προστατεύονται οι Ισραηλινοί πολίτες από την απειλή της τρομοκρατίας.
Πιστεύουμε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί με διαμεσολαβητικό ρόλο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός και ειρήνευσης στην περιοχή. Η επιλογή της κυβέρνησης να απέχει από την ψήφιση της απόφασης του ΟΗΕ, για κατάπαυση του πυρός, είναι ντροπιαστική. Η χώρα μας οφείλει να πρωτοστατεί στην ειρήνευση και τη λύση με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που προκρίνουν δύο ανεξάρτητα κράτη.
Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο