Γιατί δεν συμβιβάζεται με το 41% και διαβεβαιώνει ότι «οι πολίτες θα μας κρίνουν στο τέλος της τετραετίας»
Με ένα νέο, ηχηρό μήνυμα προς τους υπουργούς του, ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στη δεύτερη τετραετία από μηδενική βάση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σηματοδότησε την πορεία των επόμενων μηνών, στην αιχμή των οποίων θα βρεθούν οι προαναγγελθείσες μεταρρυθμίσεις.
«Έχω πάνω από όλα την υποχρέωση τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Είμαστε στην αρχή της δεύτερης θητείας με ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων και βάρος στους ώμους μου, όταν έχεις αυξήσει τα ποσοστά στη δεύτερη τετραετία. Δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης με 41%. Δεν μου λέει τίποτα. Το κοντέρ έχει μηδενίσει και υπενθυμίζω σε συνεργάτες και υπουργούς ότι θα κριθούμε από το μηδέν. Μην έχετε αμφιβολία ότι για την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων υπάρχει προσήλωση στον στόχο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του (ΣΚΑΪ).
Στενοί του συνομιλητές υπογραμμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει τους επόμενους μήνες, έως τις ευρωεκλογές, να υλοποιήσει η κυβέρνηση πολλές από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις της νέας «γαλάζιας» τετραετίας, για δύο λόγους: Διότι παραδοσιακά ο πρώτος χρόνος κάθε κυβερνητικής θητείας είναι ο πιο ωφέλιμος πολιτικά, αλλά και γιατί η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, με τη μείζονα αντιπολίτευση μάλιστα σε πορεία αποσύνθεσης, οπότε ο πολιτικός διάδρομος είναι καθαρός. «Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και να το θέλουν όσοι έχουν παραμείνει σε αυτόν, είναι αδύνατο να συνεχίσει με επιτυχία την πάγια τακτική του να βάζει τρικλοποδιά σε κάθε μεταρρυθμιστικό βήμα της κυβέρνησης», λένε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.
Ενδεικτική της αποφασιστικότητας του Μεγάρου Μαξίμου είναι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού έναντι των αντιδράσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και από τους συμβολαιογράφους για το ψηφιακό συμβόλαιο. Παρ’ ότι οι πρώτοι αποτελούν μία πολύ σημαντική εκλογική δεξαμενή για τη ΝΔ, αφού υπολογίζεται ότι στις τελευταίες εκλογές την ψήφισαν πάνω από 450.000 από τους συνολικά 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην απόφασή της να υλοποιήσει τις αναγκαίες και απολύτως δίκαιες αλλαγές που προωθούνται.
Δεν κάνουμε πίσω
«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Θα κάνουμε παρεμβάσεις και ορισμένες διορθώσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Η αμοιβή του ελεύθερου επαγγελματία λέμε ότι πρέπει να αξίζει τουλάχιστον όσο βγάζει κάποιος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Στην Ελλάδα εισπράττουμε το 1/3 απ’ό,τι οι ευρωπαϊκές χώρες. Δεν φέρνουμε τα πάνω-κάτω. Το τεκμήριο είναι μαχητό, κάποιος μπορεί να προσφύγει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν ότι αποτελεί κοινό μυστικό στην κοινωνία ότι μία μερίδα τουλάχιστον των ελευθέρων επαγγελματιών φοροδιαφεύγει συστηματικά σε βάρος των πολλών φορολογουμένων. «Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ιδεοληπτικά. Διαπνέεται πάντα από διάθεση συζήτησης για διορθωτικές κινήσεις, γι’ αυτό και διευρύνθηκε το τεκμαρτό εισόδημα,ώστε να μη νιώθουν αδικία όσοι έχουν φορολογημένο εισόδημα από άλλες πηγές, το οποίο υπερκαλύπτει το ποσό που δηλώνουν από ελεύθερο επάγγελμα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Επιβεβαιώνουν, ωστόσο, την αποφασιστικότητα του Μεγάρου Μαξίμου να μην αλλάξει τον πυρήνα του νομοσχεδίου, το οποίο διορθώνει πάγιες στρεβλώσεις και αποκαθιστά παγιωμένες αδικίες.
Οι συμβολαιογράφοι
Ακόμη πιο ξεκάθαρη είναι η στάση του Μεγάρου Μαξίμου έναντι των αντιδράσεων των συμβολαιογράφων στο ψηφιακό συμβόλαιο. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί εκτός λογικής τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού τους οργάνου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Π», οι υπουργοί Επικρατείας Στ. Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος στήριξαν πλήρως τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κων. Κυρανάκη, που χειρίζεται το θέμα. «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στις αυτονόητες και απολύτως συμβατές με την εποχή της ψηφιοποίησης αλλαγές», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης επιδοτεί με πάνω από 200 εκατ. ευρώ την ψηφιοποίηση των αρχείων που ήδη υπάρχουν και οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στην ψηφιοποίηση διαιωνίζοντας μια κατάσταση.
«Κάποιες αντιδράσεις ήταν υπερβολικές. Δεν πάει πίσω η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους, είμαστε σε καλό δρόμο για να επιλυθούν οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι με την αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε, αλλά και με τα επιχειρήματα με τα οποία αντιμετώπισε τις ενστάσεις των συμβολαιογράφων, οι αντιστάσεις ήδη έχουν καμφθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του (ΕΡΤ) ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας, ερωτηθείςαν οι συνδικαλιστές συμβολαιογράφοι έχουν πρόβλημα με το να υπάρχει ψηφιακό συμβόλαιο το οποίο να είναι το γνήσιο, απάντησε «ουδένα», δείχνοντας πως υπάρχει υποχώρηση. Δικαιολόγησε, δε, την αποχή λέγοντας πως υπάρχει διαφωνία σε ένα… έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορά τις ψηφιακές υπογραφές των συμβαλλομένων, αλλά ότι συμφωνεί με την ψηφιακή μεταρρύθμιση.
Η εντολή του πρωθυπουργού προς όλους τους υπουργούς είναι να υλοποιούν χωρίς καθυστέρηση τις μεταρρυθμίσεις που έχουν στους τομείς ευθύνης τους, με κριτήριο τα συμφέροντα των πολιτών και όχι τα επιμέρους συμφέροντα, τα οποία συχνά έρχονται σε αντίθεση με εκείνα της κοινωνίας.
της Έλλης Τριανταφύλλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο