Είναι αλήθεια. Είμαστε η τελευταία χώρα που δεν έχουμε ακόμη ιδιωτικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Και αυτό είναι μια τεράστια πληγή που χρειάζεται άμεσα να κλείσει! Κάπως έτσι το σκέφτηκε ο πρωθυπουργός και έθεσε γρήγορα σε εφαρμογή την υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά. Και τώρα με νόμο του κράτους πρόκειται να λειτουργήσουν από τον Ιανουάριο του 2024.
«Εισάγουμε στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Να προσθέσουμε στο σημείο αυτό πως αργήσαμε πολύ. Δεν είναι λίγα τα Ελληνόπουλα που κάθε φορά φεύγουν από τη χώρα για να σπουδάσουν στα ξένα πανεπιστήμια! Οι γονείς ματώνουν στην κυριολεξία, γιατί κάθε χρόνο πληρώνουν ένα… τσουβάλι λεφτά. Χιλιάδες τα ευρώ που πρέπει να πληρώσουν για δίδακτρα, για ενοίκιο και για διατροφή.
Εάν λοιπόν λειτουργούσαν και στη χώρα μας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα χάναμε, δεν θα έβγαινε, τόσες χιλιάδες ευρώ, συνάλλαγμα! Και βέβαια οι γονείς θα πλήρωναν δίδακτρα, αλλά θα γλίτωναν τα ενοίκια και τη διατροφή, αφού το παιδί τους θα ήταν στο σπίτι του. Εκτός από αυτό, το κράτος θα είχε και αρκετά έσοδα. Πολλοί φοιτητές θα επέλεγαν την Ελλάδα για τις σπουδές τους. Και αυτό σημαίνει πως η χώρα μας θα είχε κέρδος πολλές χιλιάδες ευρώ.
Την περασμένη Τετάρτη και κατά τη διάρκεια της 104ης Συνόδου των Πρυτάνεων που έγινε στο Καβούρι, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το σχέδιο νόμου για την ίδρυση των Ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Το ίδιο σχέδιο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρέπει ακόμη να υπογραμμίσουμε πως τα 40.000 Ελληνόπουλα που τώρα σπουδάζουν στο εξωτερικό θα μπορέσουν, αν όχι όλα, τα περισσότερα (γύρω στις 35.000) να επιστρέψουν και να συνεχίσουν τις σπουδές τους εδώ, στη χώρα μας. Και να επαναλάβω πως θα έρθουν περισσότεροι ξένοι φοιτητές για να σπουδάσουν εδώ, στη χώρα που ανέδειξε τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, αλλά και τον λόγο!
Σύμφωνα μάλιστα με επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 10 ξένα πανεπιστήμια έχουν δείξει ενδιαφέρον να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν εδώ ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κάποια από αυτά είναι παγκοσμίως γνωστά. Και ναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έφθασε η ώρα για να κάνουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση.
«Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης. Για να πάψουμε επιτέλους να έχουμε αυτήν τη θλιβερή μοναδικότητα, η οποία εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει ούτε καν στη Βόρεια Κορέα, να είμαστε η μόνη χώρα η οποία κρατά ερμητικά κλειστό το μονοπώλιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης μόνο στα κρατικά ιδρύματα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και σε αυτό πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Άλλωστε, από τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα ωφεληθούν και τα κρατικά. Με τα χρήματα που θα εισπράττονται θα μπορέσει η κυβέρνηση να διορθώσει πολλές από τις ατέλειες των κρατικών. Και ακόμη ίσως με τον καιρό καταλάβουν κάποιοι πως το πανεπιστήμιο είναι χώρος μάθησης και όχι πολιτικής καπηλείας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Έτσι, κάποια στιγμή θα καταλάβουν όλοι τη σημασία του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Και φυσικά, σιγά-σιγά, θα…εξαφανιστούν όλες αυτές οι αθλιότητες που βλέπουμε μέσα και έξω από τους πανεπιστημιακούς χώρους. Και ναι, συμφωνώ με τον πρωθυπουργό που τόνισε πως η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της.
Επιτέλους, κάτι καλό αρχίζει και στη χώρα μας!
Γράφει ο Γιώργος Κοντονής
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο