Ποιες αλλαγές σε δομές και πρόσωπα είναι αποφασισμένος να κάνει ο πρωθυπουργός – Γιατί καλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους σε αναμέτρηση
Στο κατώφλι μιας ακόμα εκλογικής χρονιάς (ευρωεκλογές), η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φουλάρει τις μηχανές προκειμένου να αξιοποιήσει τη μοναδική σε όλη τη Μεταπολίτευση συνθήκη απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία, ώστε να ολοκληρώσει τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό της χώρας, με όχημα γενναίες και ενδεχομένως επώδυνες πολιτικά μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν δομές και ενδεχομένως και πρόσωπα.
Ο αέρας στα πανιά της ΝΔ είναι ούριος, παρά τα προβλήματα της ακρίβειας και δευτερευόντως της βίας, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη ως τους μοναδικούς που διαθέτουν εμπειρία, επάρκεια και βούληση να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας, και μάλιστα σε μία διεθνή συγκυρία επιφορτισμένη με δύο πολέμους, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός και στη νέα χρονιά θα κινείται στη βάση ενός συγκεκριμένου σκεπτικού. Παρουσιάζει–και είναι– ως ένα ορόσημο στην κυβερνητική του θητεία την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και προχωρά στο παρασύνθημα.
Ποιος είναι τι…
«Σειρά έχει τώρα η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, με ρίζες δεκαετιών, μέσα από ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων», λέει. Στο πεδίο αυτό, «θα φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής» (το πεδίο αυτό αφορά, σε πρώτη φάση,την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ και την επιστολική ψήφο). Ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσειουσιαστικά τους πολιτικούς του αντιπάλους σε μια αναμέτρηση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώέστειλε προς όλους ένα σαφές μήνυμα «ξεβολέματος», αν χρειαστεί, για να απαλλάξει τη χώρα από δεσμά και νοοτροπίες που την καθηλώνουν. Προς την κατεύθυνση αυτή θα χρειαστούν αλλαγές σε δομές αλλά και σε πρόσωπα. Αν και αναγνωρίζει το ρίσκο αυτών των μετώπων, εκτιμά ότι μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς που είναι πιθανόν να υπάρξουν και οι οποίοι μάλλον θα ταρακουνήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους αντιπάλους του. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπάρχει η αισιοδοξία ότι στο τέλος της μάχης ο πρωθυπουργός θα έχει ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ και την εικόνα του στο κρίσιμο τμήμα των ψηφοφόρων του Κέντρου, στο οποίο εξακολουθεί να κυριαρχεί πολιτικά.
Αναχαίτιση και ενίσχυση
Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχει δώσει ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του κατά το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2023 είναι σαφείς: Το πρώτο εξάμηνο του 2024, ιδιαίτερα δε μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η έμφαση θα δοθεί στην υλοποίηση τουλάχιστον τεσσάρων μεταρρυθμίσεων: στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην ενίσχυση των εισοδημάτων και στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, ταυτόχρονα πάντα με τη διαρκή ενίσχυση της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας και της χώρας.
Όπως επιβεβαιώθηκε και από τον πρώτο πρωινό καφέ που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, την Τετάρτη, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο τις πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της ακρίβειας, με ταυτόχρονη ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος σε όλες τις κατηγορίες.
Πόλεμος με την οπαδική βία
Καταρχάς, μετά τα Θεοφάνια θα κατατεθούν τέσσερα δύσκολα νομοσχέδια που απαντάνε σε χρόνια προβλήματα και παραλείψεις της Πολιτείας. Μιλάμε για το νομοσχέδιο για την οπαδική βία, που φέρνει ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και θα περιλαμβάνει επτά σκληρά μέτρα για να ανακοπεί η αθλητική βία στα γήπεδα, και το οποίο θα καθιστά τις ΠΑΕ ως υπόλογες για τους φιλάθλους που μπαίνουν μέσα σε αυτά. Επίσης, μετά τις γιορτές θα δούμε να προχωράνε και οι συλλήψεις στον οπαδικό χώρο, οι οποίες είναι προϊόν εισαγγελικής έρευνας επ’ αφορμή του τραγικού περιστατικού στον Ρέντη, όπου οπαδοί τραυμάτισαν θανάσιμα αστυνομικό της ΥΜΕΤ.
Τα μη κρατικά AEI
Το δεύτερο νομοσχέδιο αποτελεί τη μεταρρύθμιση της τετραετίας, ίσως και της Μεταπολίτευσης, καθώς αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια τα οποία πλέον θα επιτρέπονται στην ελληνική επικράτεια. Στην αρχή ως παραρτήματα άλλων μεγάλων πανεπιστημίων και στη συνέχεια, όταν αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, ως αυτοτελή ιδρύματα. Η κυβέρνηση θα ρίξει μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή αξιοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης καθώς ανοίγει, πλέον, ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα, με βασική επιδίωξη να κάνει την Ελλάδα πόλο έλξης ξένων φοιτητών, όπως έχει κάνει πετυχημένα εδώ και χρόνια η Κύπρος.
Αυστηρός ο νέος ΠΚ
Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος γίνεται πλέον πιο αυστηρός σε πολλά από τα αδικήματα. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι α) να επιταχύνει τις διαδικασίες απονομής της Δικαιοσύνης, κάτι για το οποίο η Κομισιόν έχει επικρίνει τη χώρα μας, β) να κάνει πιο αυστηρές τις ποινές στη μικροεγκληματικότητα και την παιδική παραβατικότητα, γ) να είναι πλέον πιο εύκολη η έκτιση της ποινής, ενώ υπάρχουν και συμβολικές διατάξεις, όπως η άρση του ακαταδίωκτου για τους τραπεζίτες. Συνολικά είναι ένα νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εγκαθιδρύσει ασφάλεια και δικαιοσύνη στους πολίτες.
Επιστολική ψήφος
Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορά την επιστολική ψήφο η οποία, όπως και η ψήφος των αποδήμων, μπορεί να πιστωθεί αποκλειστικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με την επιστολική ψήφο επιδιώκεται να καταπολεμηθεί η αποχή που υπάρχει στις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά κυρίως να διευκολύνει τόσο τους απόδημους όσο και τους πολίτες της ελληνικής επικράτειας να ψηφίσουν από το σπίτι τους. Η Ελλάδα με την επιστολική ψήφο, στις ευρωεκλογές για αρχή (αργότερα θα ψηφιστεί και για τις εθνικές εκλογές), συμβαδίζει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους πολίτες τους.
Τελεσίγραφο στην αγορά
Όμως, το μήνυμα Μητσοτάκη έγινε κατανοητό και στους ισχυρούς της αγοράς, καθώς η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεγάλα πρόστιμα σε πολυεθνικές, προκειμένου να αναχαιτίσει το κλίμα ακρίβειας που υπάρχει. Παράλληλα, από 1/1/2024 έχουν τεθεί σε εφαρμογή δύο κορυφαίες αλλαγές: Η πρώτη αφορά την υποχρέωση να έχουν POS επαγγελματικές ομάδες όπως ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.ά., προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή, και η δεύτερη είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που πλέον είναι υποχρεωτική στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία και σκοπός της είναι να κλείσει κάθε «τρύπα» εισφοροδιαφυγής και παραβατικότητας στους χώρους εργασίας.
«Προειδοποιήσεις»
Αποδέκτες του μηνύματος Μητσοτάκη έγιναν κάποια κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο πρωθυπουργός,με μία «ξαφνική» για πολλούς κίνηση, αποφάσισε την Τετάρτη το απόγευμα να προχωρήσει σε «διορθώσεις», κάνοντας πράξη αυτά που είχε πει σε ανύποπτο χρόνο, ότι δηλαδή «όλοι, ακόμα και εγώ, αξιολογούμαστε κάθε ημέρα». Σίγουρα ο μίνι ανασχηματισμός ήταν ένα ακόμα μήνυμα για συγκεκριμένα στελέχη της ΚΟ που θέλουν να υπουργοποιηθούν, αλλά ταυτόχρονα διαφωνούν με νομοσχέδια της κυβέρνησης, ενώ ήταν παράλληλα και μία προειδοποίηση στα υπάρχοντα κυβερνητικά στελέχη που δείχνουν ανοικτά τη διαφωνία τους. Συνολικά, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σε όλους το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της σκληρής δουλειάς και όσοι μπορούν να αντέξουν τον φόρτο αυτής της θητείας θα ανταμειφθούν.
των Έλλης Τριανταφύλλου και Σωτήρη Πίκουλα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο