Ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, την ώρα που φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση για μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση, καταθέτει τις απόψεις του ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Παράλληλα, σχολιάζει την έξαρση της βίας κυρίως στους κόλπους των ανηλίκων, απαντά στο ερώτημα για το εάν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντέξει το πολιτικό κόστος στο ενδεχόμενο συναίνεσης στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και παίρνει θέση για το ποιο πρέπει να είναι το μήνυμα που θα εκπέμπει το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.
Πώς αποκωδικοποιείτε τις πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα;
Δεν νομίζω ότι μπορεί να μιλά κάποιος για ανασχηματισμό, αλλά για κάποιες μικρές αλλαγές και μία ανακύκλωση προσώπων, που αποδεικνύει την ένδεια στελεχών από την πλευρά της κυβέρνησης.
Οι μικρές αυτές αλλαγές επικεντρώθηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποδεικνύοντας την αποτυχία της κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, παρότι ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε θέσει την ασφάλεια ως προτεραιότητα. Όταν αλλάζεις τρεις υπουργούς σε έξι μήνες, το κάνεις προφανώς γιατί οι υπουργοί σου απέτυχαν και μάλιστα σε ένα θέμα που για τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό αποτέλεσε προεκλογικά βασικό πολιτικό στόχο.
Ένα φαινόμενο που έχει ιδιαίτερη έξαρση το τελευταίο διάστημα είναι η βία μεταξύ ανηλίκων. Ποιες είναι οι αιτίες και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, πέρα από την καταστολή;
Δυστυχώς, τα συγκεκριμένα φαινόμενα έχουν πάρει διαστάσεις πρωτόγνωρες και στη χώρα μας, με την έξαρση της βίας να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις μετά την πανδημία.
Η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η προβολή προτύπων βίαιης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η διαβίωση σε τοξικά οικογενειακά περιβάλλοντα έχουν περιγραφεί ως παράγοντες που επιδρούν καθοριστικά στην εκδήλωση φαινομένων βίας ανηλίκων.
Οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν έντονα τον χαρακτήρα των νέων, τις καθημερινές επιλογές τους, αλλά και μακροπρόθεσμα τις κοινωνικές επιλογές, και πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και ουσιαστικά.
Η χώρα μας θα μπορούσε να υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων, ιδιαίτερα τώρα, που τα περιστατικά αυξάνονται, ξεκινώντας χωρίς καθυστερήσεις από το σχολείο, με προγράμματα που εστιάζουν στην προαγωγή του αμοιβαίου σεβασμού, στηρίζοντας τη σημασία του διαλόγου, της επικοινωνίας, της ειρηνικής συμβίωσης. Με σχολεία επαρκώς στελεχωμένα με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, σε συνεργασία με δομές που παρεμβαίνουν σε επίπεδο οικογένειας. Συνεχίζοντας έπειτα στην κοινότητα, προκρίνοντας την ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ατόμων και ομάδων. Φτάνοντας και στη Δικαιοσύνη, με τη μεθοδολογία της «αποκαταστατικής δικαιοσύνης» να αποδεικνύεται ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη αναμορφωτική αξία από άλλες «τιμωρητικές» μεθόδους, καθώς βοηθάει βιωματικά στην επανένταξη στην κοινότητα.
Οι ρυθμίσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να προκαλέσουν συγκρουσιακές καταστάσεις εντός και εκτός Βουλής. Μπορεί να αντέξει το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό κόστος σε επίπεδο κοινωνίας;
Καταρχάς, μια τέτοια μεταρρύθμιση είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα, όχι τεχνικό ή νομικό. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να πορευθεί, σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, χωρίς εθνικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα.
Παρ’ όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συζητήσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών, μόνο στην περίπτωση που η ΝΔ φέρει στη Βουλή ένα πλαίσιο που δεν θα υπονομεύει το Δημόσιο και δεν θα κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς, χωρίς κριτήρια και αφού βέβαια απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: Ενισχύει αυτή η μεταρρύθμιση το δημόσιο πανεπιστήμιο; Γιατί αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα που ενδιαφέρει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας μας.
Αυτό είναι το κομβικό ζήτημα και αυτή είναι και η δική μας ευθύνη ως αντιπολίτευσης: Να περιγράψουμε όλες εκείνες τις μεγάλες αλλαγές, που χρειάζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο για να γίνει ισχυρό, ανταγωνιστικό, διαφανές, αξιοκρατικό, δίκαιο. Και σε αυτό το πλαίσιο θα επιμείνουμε, με συγκεκριμένες προτάσεις και αυστηρές απαιτήσεις προς την κυβέρνηση.
Οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολιτικό στοίχημα. Ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να στέλνει το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ;
Το έχω ξαναπεί, οι ευρωεκλογές, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, αποτελούν σημαντικότατο σταθμό για την πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος και έχει προσδιοριστεί και από τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη: Η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, με ποσοστό που θα δημιουργήσει την προσδοκία μίας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στις εθνικές εκλογές. Το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις για να αποτελέσει ένα νέο μοτίβο επιτυχίας. Με πρόσωπα που έχουν τεχνογνωσία, δυναμική, κατάρτιση και προτάσεις, τα οποία μπορούν επάξια να εκπροσωπήσουν τους Έλληνες στην Ευρώπη.
Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο