Μέρες που είναι και εν όψει των ευρωεκλογών, ίσως χρειαστεί να αναλογιστούμε πως οι κάλπες της 9ης Ιουνίου δεν είναι απλώς μια διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μπορεί να τις πολιτικοποιούμε, να θέτουμε διλήμματα, να στέλνουμε μηνύματα και να εξάγουμε πολιτικά συμπεράσματα, αλλά και να θεωρείται κλισέ και να λέγεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση πως αυτή είναι «κρίσιμη και κρίνει την ζωή μας». Ποτέ όμως δεν ήταν περισσότερο αληθινό, απ’ όσο αυτήν τη φορά. Οι ευρωεκλογές, που αποτελούν τη μεγαλύτερη διαδικασία διακρατικής ψηφοφορίας στον κόσμο, καθώς συμμετέχουν πάνω από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για τους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά σε σημαντικότατες και ιδιαίτερα μεγάλης στρατηγικής σημασίας αποφάσεις για το μέλλον της Ένωσης, που θα ληφθούν τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια.
Γενικά οι ευρωεκλογές δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες της ΕΕ να επηρεάσουν την πολιτική κατεύθυνση της Ένωσης, επιλέγοντας αντιπροσώπους που έχουν τις ίδιες αξίες με αυτούς και οι οποίοι υποστηρίζουν τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών. Οι αποφάσεις από τα εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι καθοριστικές για το μέλλον της ΕΕ, σε βάθος χρόνου. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις και συνέπειές τους σε καίρια ζητήματα, όπως η οικονομική πολιτική, η μετανάστευση, η δημόσια υγεία, η κλιματική αλλαγή κ.λπ., είναι εξαιρετικά μεγάλες.
Ειδικότερα στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, όπου η Ένωση έχει επιτρέψει στο εαυτό της να υστερεί δραματικά έχοντας χάσει πολύ έδαφος στον ανταγωνισμό με όλες τις άλλες μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία κ.λπ.), χρειάζονται θεμελιώδεις και ριζικές αλλαγές. Αλλαγές που πρέπει να περιλαμβάνουν τόσο το θεσμικό πλαίσιο, όσο και το σύνολο σχεδόν των στρατηγικών που αυτή εφαρμόζει, σε όλα τα ζητήματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, οι εκθέσεις που έχουν αναλάβει να συντάξουν δύο πρώην Ιταλοί πρωθυπουργοί και Ευρωπαϊστές, ο Ενρίκο Λέττα και ο Μάριο Ντράγκι. Αυτή του πρώτου αφορά το μέλλον της Ενιαίας Αγοράς και παραδόθηκε επισήμως στις 17 Απριλίου. Εκείνη του δεύτερου, η οποία αναμένεται στα μέσα Ιουνίου, εξετάζει το κρισιμότερο μέγεθος για την ευημερία της Ευρώπης, την ανταγωνιστικότητά της απέναντι στο σύνολο του πλανήτη.
Οι ευρωεκλογές του 2024 έρχονται σε μια εποχή αβεβαιότητας και πολλαπλών προκλήσεων, με την περιφερειακή αστάθεια σε άλλες περιοχές του πλανήτη να είναι γεγονός και σε άλλες να βρίσκεται προ των πυλών. Η συμμετοχή σε αυτές τις ευρωκάλπες παρέχει μία πολύτιμη ευκαιρία συναπόφασης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της αστάθειας και συνδιαμόρφωσης της Ευρώπης των επόμενων πολλών ετών.
Η συμμετοχή δεν είναι μόνο δικαίωμα, αλλά και ευθύνη. Κάθε ψήφος έχει τη δύναμη να συμβάλει στην καλύτερη πορεία της Ευρώπης και να ενισχύσει τη Δημοκρατία. Και με τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου πλέον διαθέσιμη, είναι εφικτή για όλες και όλους. Επιβάλλεται να συμμετέχουμε όλοι. Αν πραγματικά θέλουμε να θεωρούμε εαυτούς υπεύθυνα άτομα και ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες!
του Φώτη Σιούμπουρα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο