Ο Λευτέρης Καρχιμάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι ο μικρότερος ηλικιακά υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος, κάτι όμως που έρχεται σε αντίθεση με το «βαρύ» βιογραφικό του. Λέκτορας του Πανεπιστημίου του Leiden για Ευρωπαϊκά Θέματα και γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέα του κόμματος, Μιχάλη, αποφάσισε να κάνει το «επόμενο βήμα».
Με τη «φρέσκια» οπτική που τον διακρίνει, σχολιάζει την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης και την τοξικότητα που αποπνέει, καταθέτει τις εκτιμήσεις του για την εικόνα των δημοσκοπήσεων και την πορεία του κόμματός του και απαντά χωρίς περιστροφές στα περί κληρονομικότητας των θέσεων στην πολιτική ζωή της χώρας.
Στην έως τώρα προεκλογική αντιπαράθεση απουσιάζει το πολιτικό διακύβευμα και η αναμέτρηση έχει λάβει χαρακτήρα εσωτερικής αντιπαλότητας. Θεωρείτε ότι αυτή η τακτική θα φρενάρει την τάση για αποχή;
Είμαστε μάρτυρες, το τελευταίο διάστημα, μιας στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με πολιτικές lifestyle χωρίς πολιτικό περιεχόμενο και με μεταγραφές κεντρικών πολιτικών προσώπων της ΝΔ του 2000, ρίχνει νερό στον μύλο της κυβέρνησης, που, αντιλαμβανόμενη την αγανάκτηση του κόσμου για την ανεπαρκή πολιτική της σε πλήθος ζητημάτων όπως η ακρίβεια και το κράτος δικαίου, έχει επιλέξει να στρέψει τις εκλογές μακριά από τα διακυβεύματα που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων. Η δική μου γενιά ίσως να είναι η πρώτη γενιά της μεταπολεμικής Ελλάδας που κινδυνεύει σοβαρά να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη γενιά, γι’ αυτό η αποχή δεν πρέπει να είναι λύση για κανέναν μας. Μόνο η συμμετοχή δημιουργεί προσδοκίες αλλαγών και ανατροπών στη ζωή.
Στο ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει τον πήχη στη δεύτερη θέση. Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν συμμερίζονται τις προσδοκίες της ηγεσίας. Ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις;
Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μου σε πολλά μέρη της πατρίδας μας, έχω διαπιστώσει ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και ψάχνει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στη ΝΔ. Επομένως, ο στόχος ο δικός μου αλλά και κάθε υποψηφίου μας είναι να πείσουμε για το πρόγραμμά μας και για το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Το ΠΑΣΟΚ ασκεί σοβαρή κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, ενώ είναι το κόμμα που ανάγκασε τη ΝΔ να στείλει εκτός Μαξίμου τα μισά της στελέχη, μετά τις αποκαλύψεις στο Κοινοβούλιο. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία ότι θα δώσει την ευκαιρία στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να συσπειρώσει τον προοδευτικό κόσμο απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ.
Πώς απαντάτε στην κριτική που ακούγεται, ότι ο αγώνας γίνεται για μια καλοπληρωμένη θέση στις Βρυξέλλες;
Αντιλαμβάνομαι αυτή την κριτική. Για πολλά χρόνια το κυρίαρχο μοντέλο του ευρωβουλευτή αφορά έναν άνθρωπο που μια που ζητάει την ψήφο μας και μια που δεν τον βλέπουμε ξανά για πέντε χρόνια. Αυτό το μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Πώς γίνεται να εκπροσωπείς κάποιον αν δεν είσαι ορατός, αν δεν μπορεί να σου ασκήσει κριτική άμεσα, αν εντέλει είσαι χαμένος στις Βρυξέλλες; Ο παχυλός μισθός δεν πρέπει να είναι για να κάνεις dolce vita στο Βέλγιο, αλλά για να επιστρέφεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε έναν διαφορετικό νομό της χώρας, να ενημερώνεσαι, να ενημερώνεις και βασικά να λογοδοτείς. Αυτό το μοντέλο νομίζω χρειαζόμαστε και αυτό το μοντέλο επιθυμώ να υπηρετήσω.
Είστε ένας νέος άνθρωπος με «βαρύ» πολιτικό όνομα και σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποια σχόλια για τα περί κληρονομικότητας στην πολιτική. Ποια είναι η γνώμη σας;
Είχα τη χαρά να μεγαλώσω μέσα σε μια οικογένεια που δεν καθοδηγούσε τα παιδιά της μέσα από δικές της επιθυμίες, αντιθέτως οι γονείς μου ως προοδευτικοί άνθρωποι ποτέ δεν έβαλαν στα παιδιά τους το «πρέπει», αλλά την προτροπή να είναι οι εαυτοί τους.
Ο πατέρας μου αποτελεί ένα από τα πρότυπά μου, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές με τους γιους, αλλά ευθύνη ουδέποτε υπήρξε, γιατί για να σας πω την αλήθεια δεν είχα σχεδιάσει την ενασχόλησή μου με τα πολιτικά δρώμενα. Εγώ πάνω από όλα είμαι ακαδημαϊκός. Δεν θα σας πω ψέματα ότι δεν έχω ακούσει τέτοια σχόλια, αλλά έχω μάθει από τους γονείς μου να μην παρατάω αγώνες που πιστεύω ότι πρέπει να δοθούν. Άλλωστε, η πρώτη μου εκλογή ήταν ως εκπρόσωπος των λεκτόρων στο Πανεπιστήμιο του Leiden όπου διδάσκω. Δεν νομίζω το «Καρχιμάκης» να είναι βαρύ ολλανδικό επώνυμο.
Ποιο είναι το όραμά σας για τη θέση της χώρας στην Ευρώπη;
Η ΕΕ εν μέσω δύο πολέμων βρίσκεται αντιμέτωπη με το να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Η ενεργειακή κρίση επίσπευσε την πράσινη μετάβαση. Το ευρωπαϊκό όραμα πρέπει να επιστρέψει, ώστε να μη σηκώσουν πάλι τα βάρη οι μέσοι πολίτες, όπως συνέβη με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) όπου δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για καταμερισμό των βαρών στους μεγάλους επιχειρηματίες. Ένας από τους αγώνες που θα ήθελα να έχω την τιμή να δώσω αφορά το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να υπάρξει μείωση των ανισοτήτων εντός των χωρών της ΕΕ αλλά και μεταξύ τους. Τα λάθη των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που οδήγησαν σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας, πρέπει να αποφευχθούν.
Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο