«Η Νέα Αριστερά είναι νέα και δεν θα παίξει τον ρόλο του παλιού ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθαρίζει εξαρχής στο «Π» η Αλίκη Κατσαρού, υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά. Σε αυτό το πνεύμα, «παρότι υπήρξα οπαδός του Αλέξη Τσίπρα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις (στον ΣΥΡΙΖΑ) αδυνατώ να τον δω σε ενωτικό ρόλο».
Ταυτόχρονα θεωρεί ότι η Νέα Αριστερά έχει «ξεκάθαρες θέσεις, με πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα και πολύ έτοιμες προτάσεις σε όλους τους νευραλγικούς τομείς», απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, κι αν βρίσκονται πρόσωπα και κόμματα με τέτοιες θέσεις, «η Νέα Αριστερά είναι ανοιχτή» σε τέτοιες συνεργασίες.
Είστε άνθρωπος της επικοινωνίας και με μακροχρόνια εμπειρία στα ΜME. Πιστεύετε ότι η Νέα Αριστερά μπορεί να παίξει τον ρόλο του παλιού ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό και με ποιες διορθώσεις;
Η Νέα Αριστερά, παρότι δεν προέρχεται από παρθενογένεση, θέλει να είναι νέα. Επομένως όχι, δεν θα παίξει τον ρόλο του παλιού ΣΥΡΙΖΑ – άλλωστε βρισκόμαστε σε μια περίοδο με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την περίοδο στην οποία κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η Νέα Αριστερά θα αξιοποιήσει τη βαθιά και ευρεία εμπειρία των στελεχών της, τα οποία υπηρέτησαν από θέσεις ευθύνης, οι περισσότερες και οι περισσότεροι σε υπουργεία.
Η γνώση τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε διάφορα ζητήματα.
Ωστόσο ο νέος πολιτικός φορέας της Νέας Αριστεράς κινείται με πρόγραμμα, δίνει προοπτική και παίρνει πρωτοβουλίες για σημαντικά θέματα, όπως συνέβη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το Παλαιστινιακό, ζητώντας τη στήριξη και των άλλων κεντροαριστερών κομμάτων.
Ποιος ο στόχος της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου;
Να εδραιωθεί στην πολιτική σκηνή ως μια δύναμη που θα συμπράξει με άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα θα αποτελέσει τον καταλύτη για τις πολιτικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα.
Στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και σε μια ΕΕ με πολλά προβλήματα, τι θα διεκδικήσει η παράταξή σας για την Ελλάδα και την Ευρώπη;
Πρώτα από όλα θα διεκδικήσει τη μετακίνηση του κέντρου βάρους των προτάσεων και των αποφάσεων προς τα αριστερά, προωθώντας δίκαια νομοσχέδια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Κυρίως θα διεκδικήσει ευρωπαϊκή σύγκλιση – πολιτισμική, οικονομική, κοινωνική, διπλωματική. Η Ευρώπη πρέπει να βρει τον εαυτό της, να απαρνηθεί τη λογική του πολέμου και του ανταγωνισμού και να ξαναγίνει η Ευρώπη που ξεκίνησε: δημιουργική, ειρηνική, προοδευτική. Μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Ελλάδα θα μπορέσει να συγχρονιστεί και να συμβαδίσει με ρυθμούς πραγματικής και δίκαιης ανάπτυξης.
Στην εσωτερική πολιτική σκηνή και με μια κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κρίνετε πως μετεκλογικά πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους σύγκλιση με όμορους χώρους της Κεντροαριστεράς;
Εμείς στεκόμαστε με ξεκάθαρες θέσεις, με πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα και πολύ έτοιμες προτάσεις σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της χώρας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Εάν η πολιτική συνθήκη γίνει τέτοια που τα πρόσωπα, οι φιλοδοξίες, οι στόχοι τους και η γενική και ειδική πολιτική τους τοποθέτηση επιτρέπουν την προσέγγιση, η Νέα Αριστερά θα είναι ανοιχτή.
Θα αποκλείατε κάποιον συγκεκριμένο «ενωτικό» ρόλο στον Αλέξη Τσίπρα και υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις;
Προσωπικά αν με ρωτάτε, υπήρξα οπαδός του και δεν αισθάνομαι πολύ καλά μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, επομένως αδυνατώ αυτήν τη στιγμή να τον δω σε ενωτικό ρόλο.
Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο