Aναθεώρηση του Συντάγματος, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αλλά και ανασχηματισμός, καθώς έχουν εντοπιστεί δυσλειτουργίες σε κάποια υπουργεία
Πηγαίνοντας προς το τέλος και αυτής της εκλογικής αναμέτρησης (με τους καλύτερους οιωνούς), ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν προσηλωμένοι τόσο στο κυβερνητικό έργο όσο και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, ενώ ευελπιστούν ότι μέχρι τον «τερματισμό» στις 9 Ιουνίου θα έχουν κατορθώσει να αυξήσουν τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και να επιτευχθεί το πολυπόθητο 33%, το οποίο εξασφαλίζει μία άνετη και απρόσκοπτη κυβερνητική θητεία μέχρι τις εθνικές εκλογές το 2027.
Ίσως η ΝΔ να εξασφαλίσει και μεγαλύτερο ποσοστό, εάν καταφέρει μέχρι τέλους να κινητοποιήσει τον μεγάλο μηχανισμό της, που σε μερικές περιοχές παραμένει σε ύπνωση ή χαλάρωση επειδή έχει ενεργοποιηθεί αρκετές φορές μέσα στο 2023.
Όμως, μετά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός θα πρέπει να «διαχειριστεί» το εκλογικό αποτέλεσμα με την έννοια ότι αυτό, πέρα από την επικράτησή του εντός των τειχών, θα αναδείξει και τοπικά προβλήματα στην Περιφέρεια, πιθανές διαρροές στη Βόρεια Ελλάδα και μηνύματα της βάσης, τα οποία συνολικά θα πρέπει να τα δει σοβαρά και να τα εντάξει στην ευρύτερη ατζέντα του και στο κυβερνητικό έργο. Τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, επίσης, όπως η ακρίβεια, θα παραμένουν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης για το Μαξίμου.
Ανασχηματισμός και γεωγραφία
Πρώτα απ’ όλα, ένα ζήτημα που θα απασχολήσει σύντομα το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο ανασχηματισμός, καθώς ο πρωθυπουργός έχει εντοπίσει δυσλειτουργίες σε συγκεκριμένα υπουργεία. Οι πληροφορίες του «Π» είναι ότι ο ανασχηματισμός θα πάει για μετά το καλοκαίρι, διότι δεν έχει κάποιο νόημα να βιαστεί να τον κάνει τώρα. Οι ευρύτερες αλλαγές θα αφορούν και το οικοσύστημα του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει αυτό να γίνει πιο παραγωγικό. Άλλωστε, στον ανασχηματισμό θα ζυγιστούν και τα ευρήματα της «μεγάλης δημοσκόπησης», αυτής των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, μια και αναμένεται να αναδείξει μεταξύ άλλων και γεωγραφικές απώλειες για τη ΝΔ σε κάποιες περιοχές της επικράτειας.
Όμως, πέρα από τις ευρωεκλογές, για τις οποίες εκφράζονται οι απόψεις ότι η ΝΔ θα ξεπεράσει τον πήχη που έχει βάλει, ο πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών θα πρέπει να πείσει ότι διαθέσει την πολιτική πρωτοβουλία και με σύμμαχο την πολιτική σταθερότητα να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Οι αλλαγές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι, σε χρόνο ουδέτερο, που θα έχει νόημα και θα πιάνουν τόπο, δηλαδή λίγο πριν ή μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Επιστροφή προσώπων
Για τα πρόσωπα που ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να βάλει μέσα στο κυβερνητικό σχήμα τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Πέραν από την πιθανή επιστροφή του Σταύρου Παπασταύρου, που στην ουσία παραμένει πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, εικάζεται ότι θα επιστρέψουν σημαντικά και έμπειρα πρώην κυβερνητικά στελέχη, ενώ μπορεί να έχουμε και μία επισημοποίηση της άρρηκτης σχέσης Μητσοτάκη – Θωμά Βαρβιτσιώτη, ο οποίος παραμένει πολύ κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο νέος επίτροπος
Μέχρι τότε, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει αποφασίσει και για μία σειρά άλλων θεμάτων, όπως για παράδειγμα την επιλογή του νέου επιτρόπου στην Κομισιόν. Αναλόγως λοιπόν των αποτελεσμάτων, διότι η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπό τις σημερινές ισορροπίες, θα κινηθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Το σίγουρο είναι ότι έχει ήδη κάνει μία λίστα στο σημειωματάριό του για τα πρόσωπα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει, ενώ μεγάλο ρόλο θα παίξει, εκτός από το ποιος θα ηγηθεί της Κομισιόν, το χαρτοφυλάκιο που θα δοθεί στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, τα ονόματα που θα «παίξουν» είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά παραμένει σε εφεδρεία και ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σημαντικές αποφάσεις
Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος καλοκαιριού, θα πρέπει να έχει αποφασίσει και για άλλα κρίσιμα θέματα της πρωθυπουργικής ατζέντας, όπως είναι το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με την τωρινή ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου να διατηρεί το προβάδισμα για ανανέωση της θητείας της. Όμως, στην εξίσωση αυτή μπορεί να βρεθούν και άλλα πρόσωπα, τα οποία να είναι διαφορετικής ιδεολογίας.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός θα ασχοληθεί και με άλλα σοβαρά ζητήματα που θα ενισχύσουν το ηγετικό του προφίλ, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Θα πρέπει μέσα στο 2024 να ορίσει και Επιτροπή για τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης, που θα είναι η πιο κρίσιμη κοινοβουλευτική στιγμή της δεύτερης θητείας του κ. Μητσοτάκη. Επίσης, θα πρέπει να φέρει και το θέμα της επιστολικής ψήφου ή και γενικότερων αλλαγών στον εκλογικό νόμο, που θα χρειαστούν αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.
του Σωτήρη Πίκουλα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο