Σε μια κρίσιμη για το μέλλον της Ένωσης εκλογική αναμέτρηση, άπαντες στη Γηραιά Ήπειρο ευελπιστούν πως τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα εξακολουθήσουν να κατέχουν τα περισσότερα έδρανα και οι κεντρώοι θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία που απαιτείται για τις καθοριστικές αποφάσεις.
Αν και θεωρείται δεδομένο πως τα κόμματα της ριζοσπαστικής και ευρωσκεπτικιστικής Δεξιάς θα σημειώσουν σημαντικά κέρδη, καθώς βρίσκονται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων σε τέσσερα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέχουν από το να αποκτήσουν καταλυτικό ρόλο, ενώ μοιάζει απίθανο να συνεργαστούν στη διαμόρφωση μίας ενιαίας παράταξης.
Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως, με σχεδόν 400 εκατομμύρια ψηφοφόρους να επιλέγουν 720 ευρωβουλευτές, οι ευρωκάλπες αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις δημοκρατίας στον κόσμο, μετά μάλιστα από τα πέντε ταραγμένα χρόνια που πέρασαν, κατά τα οποία η Ευρώπη αντιμετώπισε την πανδημία, την «έκρηξη» των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι νέες ισορροπίες
Οι δύο λαϊκιστικές έως ακροδεξιές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι οι κερδισμένες της αναμέτρησης, τη στιγμή που αμφότερες οι δύο παραδοσιακές μεγάλες παρατάξεις, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές, θα παραμείνουν πάνω-κάτω στις ίδιες έδρες, ενώ Αριστεροί, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι εκτιμάται πως θα είναι οι χαμένοι των εκλογών.
Πολλοί προειδοποιούν πως με τις νέες ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο θα γίνει πολύ πιο δύσκολο να οικοδομηθούν στιβαρές πλειοψηφίες. Οι αναλυτές εκτιμούν πως ριζοσπαστικά λαϊκιστικά κόμματα καλύπτουν ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των κυρίαρχων παρατάξεων και των δύσπιστων ψηφοφόρων σε μια εποχή… μόνιμης κρίσης από την πανδημία έως τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, αφού οι προσπάθειες να καλυφθεί το χάσμα απέτυχαν.
Η μάχη της… 17ης Ιουνίου
Όποια και αν είναι η ετυμηγορία της κάλπης, τη Δευτέρα ξεκινά το «παζάρι» για τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρώτο ραντεβού είναι στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, σε ένα άτυπο δείπνο μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, και θα ολοκληρωθεί με τη Σύνοδο Κορυφής της 27-28ης Ιουνίου. Στην επιλογή των προσώπων υποτίθεται ότι πρέπει να τηρηθεί μια πολιτική, γεωγραφική, μεγέθους χώρας και φύλου ισορροπία.
Παραδοσιακά, στην εκλογή της νέας ηγεσίας της Επιτροπής σημαντικό ρόλο παίζει η επιθυμία του γαλλογερμανικού άξονα ο οποίος έχει βυθιστεί σε αβεβαιότητα. Ο Όλαφ Σολτς, δηλώνοντας «συγκλονισμένος με την ασάφεια ορισμένων πολιτικών δηλώσεων που ακούσαμε πρόσφατα», φωτογράφισε το άνοιγμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ακροδεξιά Τζορτζια Μελόνι. Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, μιλώντας για «Επιτροπή υπεράνω κομμάτων και χωρών», εκτιμάται πως αποκηρύσσει της υποψηφιότητα της Λάιεν.