Άρθρο του Φώτη Σιούμπουρα
Σαφές και ξεκάθαρο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το ίδιο και το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες με την ψήφο τους, αλλά και την αποχή τους. Η τεράστια αποχή από τις ευρωκάλπες ήταν το μεγάλο σοκ για την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Από εκεί και πέρα και τα τρία μεγάλα κόμματα δεν πέτυχαν στους στόχους τους: η μεν ΝΔ είχε μια ευρεία νίκη, αλλά με ψαλιδισμένα ποσοστά, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέτυχαν να εμφανιστούν ως κόμματα με προοπτική εξουσίας. Και κάπου εκεί εμφανίστηκαν ο Βελόπουλος και η Λατινοπούλου, ως εκπρόσωποι της άκρας Δεξιάς. Μεγάλος νικητής των εκλογών είναι σίγουρα η αποχή. Οι πολίτες δεν πήγαν στις κάλπες όχι λόγω καύσωνα ή αδιαφορίας για τις ευρωεκλογές, αλλά από επιλογή. Ήθελαν συνειδητά να αποδοκιμάσουν μερικές από τις κυβερνητικές επιλογές
Το μέρος της αποχής που αφορά τη ΝΔ δεν έχει να κάνει μόνο με την αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων (ακρίβεια, υγεία, ασφάλεια, μεταναστευτικό), αλλά και με τις πολιτικές επιλογές στον άξονα δεξιά- αριστερά. Το θέμα του γάμου των ομοφύλων «μέτρησε» για τους συντηρητικούς περισσότερο από όσο υπολόγιζε το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πάντως κυρίαρχος και χωρίς βασικό αντίπαλο, αλλά έλαβε μια ηχηρή προειδοποίηση από την κοινωνία ότι η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να χαράξει διορθωτική πορεία. O ίδιος, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε το βράδυ των εκλογών, το κατάλαβε και έκανε σαφές ότι θα προχωρήσει σύντομα σε αλλαγές, οι οποίες δεν θα περιοριστούν βεβαίως στα πρόσωπα, με έναν άμεσο ανασχηματισμό.
Ο Κασσελάκης δεν πέτυχε τον στόχο του για ποσοστό που θα τον καθιστούσε κυρίαρχο στον χώρο της κεντροαριστεράς και δεν επιβεβαίωσε στην κάλπη την δυναμική που, νόμιζε ότι, είχε. «Κράτησε» όμως ένα ποσοστό που ενισχύει την παρουσία του στην ηγεσία του νέου ΣΥΡΙΖΑ, που δημιουργεί.
Ο Ανδρουλάκης μπορεί να πέρασε κάτω τον πήχη που ο ίδιος έβαλε και να μην πήρε την δεύτερη θέση, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν θα έχει εσωκομματικά προβλήματα. Εκ του αποτελέσματος ηγέτης της κεντροαριστεράς δεν θα γίνει, διεκδικητής της εξουσίας απέναντι στον Μητσοτάκη δεν θα γίνει. Περιχαράκωσε απλώς τον πολιτικό του χώρο.
Ο Κυρ. Βελόπουλος, αλλά και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, όπως και ο Δημ. Νατσιός της Νίκης πρέπει να θεωρούνται, μετά την αποχή, νικητές των εκλογών. Ο πρώτος και ο τρίτος αύξησαν τα ποσοστά τους, όχι όμως στον βαθμό που ανέμεναν και η δεύτερη πέτυχε να συγκεντρώσει το πολυπόθητο 3% και να εισέλθει στη Βουλή.
Στα Αριστερά τα πράγματα δείχνουν να ξεκαθαρίζουν οριστικά. Μόνος και μάλιστα ενισχυμένος εκπρόσωπος της είναι το ΚΚΕ. Μετά από τον Δημήτρη Κουτσούμπα υπάρχει το χάος. Η Νέα Αριστερά, παρά την φιλότιμη προσπάθεια του Χαρίτση, της Αχτσιόγλου και του Σακελλαρίδη είχε την τύχη του παλιού Συνασπισμού και του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Φυσικά υπάρχει και η …αντισυστημική Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κατάφερε να πιάσει το όριο.
Συμπερασματικά μετά τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες:
-Ο πρωθυπουργός θα επανακαθορίσει τις κυβερνητικές επιλογές της επόμενης τριετίας και η κυβέρνηση του θα ασχοληθεί «περισσότερο σοβαρά» με την καθημερινότητα και τα προβλήματά της.
-Η Κεντροαριστερά θα «βράζει στο ζουμί» της και θα …ψάχνει ηγέτη που θα διεκδικήσει την εξουσία από τον Μητσοτάκη και
-Η ενισχυμένη άκρα Δεξιά θα αναζητά την ενιαία έκφραση της.
Τρία χρόνια «νάχουμε να λέμε».