Μιλά στο «Π» ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Τέλος στα ακαθάριστα οικόπεδα βάζει η κυβέρνηση για την πυροπροστασία στη χώρα μας. Όσοι δεν ενταχθούν στην πλατφόρμα με τον τίτλο «Ακαθάριστα Οικόπεδα» στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr. θα πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα.
Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά φέτος δημιουργήθηκε και πρόκειται να εφαρμοστεί κανονισμός πυροπροστασίας για ακίνητα κοντά σε δασικές εκτάσεις, μετά και τη σύσταση του «Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών». Οι ιδιοκτήτες θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης, προκειμένου η διαδικασία να μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, ενώ ούτως ή άλλως μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις και στους δήμους τους.
Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, μίλησε στο «Π» για τα ακαθάριστα οικόπεδα, τον νέο κανονισμό της κυβέρνησης και τα μέτρα προληπτικής προστασίας που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων. Ο ίδιος πάντως καθιστά σαφές πως μέχρι και σήμερα η κινητοποίηση του κόσμου είναι ελάχιστη.
Η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης καθαρισμού των οικοπέδων ήταν κατ’ εξαίρεση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μητρώου η 31η Μαΐου, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε την παράτασή της έως τις 30 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, οι καθαρισμοί των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου, ενώ η πλατφόρμα διατέθηκε στο κοινό αυτή την εβδομάδα, γεγονός που έχει φέρει τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αντιμέτωπους με πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις.
Τι προβλέπει ο κανονισμός
Ο κανονισμός προβλέπει μέτρα προληπτικής, παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας. Φέτος το καλοκαίρι είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας ενώ τα παθητικής και ενεργητικής, επειδή είναι χρονοβόρα και έχουν μεγαλύτερο κόστος, πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τις 30 Απριλίου 2025.Ο κανονισμός αφορά οικόπεδα που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.
Τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας πρέπει να εφαρμοστούν και έπειτα να υποβληθούν οι αντίστοιχες υπεύθυνες δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου, μετά και τη δεύτερη παράταση που πήραν και είναι τα εξής:
· Καθαρισμός οικοπέδων, που περιλαμβάνει το καθάρισμα δέντρων και θάμνων από ξερά χόρτα, καθώς και το κλάδεμα, την αραίωση της εύφλεκτης δενδρώδους βλάστησης, την κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου, τον καθαρισμό εδάφους από πευκοβελόνες κ.ά.
· Έλεγχος για προσβασιμότητα των οικοπέδων σε πυροσβεστικές δυνάμεις, σε περίπτωση που χρειαστεί να επιχειρήσουν.
· Δημιουργία τριών αντιπυρικών ζωνών, δηλαδή περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς. Πρόκειται για ζώνες ελάχιστου πλάτους δέκα μέτρων σε τρία επίπεδα, με στόχο να επιβραδύνουν τον ρυθμό της πυρκαγιάς.
· Καθαρισμός οικοπέδων από εύφλεκτη ύλη, όπως καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα, απορρίμματα και άλλα υλικά και αποθήκευσή του σε πυροπροστατευτικό χώρο.
· Εκπόνηση σχεδίου εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
· Έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, καθαρισμός στεγών και υδρορροών.
Πώς θα γίνει ο έλεγχος
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν μετά την υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων από Τριμελή Επιτροπή του δήμου, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Θα υπάρξουν και «έξυπνοι» έλεγχοι, όπου μέσω δορυφόρων θα διαπιστώνεται αν όντως τα οικόπεδα, στις συντεταγμένες που έχουν δοθεί, έχουν καθαριστεί, σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα γίνεται σύσταση στον ιδιοκτήτη και εάν ο ίδιος δεν συμμορφωθεί, θα του επιβληθούν πρόστιμα. Βαριά πρόστιμα θα επιβληθούν και στην περίπτωση υποβολής ψεύτικης δήλωσης.
Ποια είναι τα πρόστιμα
Τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ξεκινάνε από εκατοντάδες ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι χιλιάδες. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι 50 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ, αλλά και η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.
Παρέμβαση του «Συνηγόρου»
Αξίζει να αναφερθεί πως οι αντιδράσεις ιδιοκτητών ακινήτων οδήγησαν σε «περικοπές» στα μέτρα πυροπροστασίας, κι έτσι το φετινό καλοκαίρι έχουν μόλις δύο υποχρεώσεις: Να προχωρήσουν σε εργασίες κλαδέματος και να απομακρύνουν από τις αυλές του ή τα οικόπεδά τους την καύσιμη ύλη. Η κατάρτισητεχνικής έκθεσης που θα καθορίζει τα μέτρα διατηρείται, ωστόσο το περιεχόμενό της δεν θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθεί κατά γράμμα τον κανονισμό. Έτσι, το μόνο που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φέτος οι πολίτες είναι να κλαδέψουν τα δέντρα που είναι κοντά στο σπίτι τους και να απομακρύνουν τα καυσόξυλα.
Το θέμα προκάλεσε και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος σε επιστολή του αναφέρει πως η «η επίμαχη ΚΥΑ θίγει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας», καθώς «τα έξοδα υλοποίησης των υποχρεωτικών μέτρων πυρασφάλειας είναι υπέρογκα και όσοι πολίτες δεν δύνανται να τα καταβάλλουν, θα κατευθυνθούν αναγκαστικά προς την επιλογή μεταβίβασης των ακινήτων τους ή θα βρεθούν υπόχρεοι καταβολής υψηλών διοικητικών προστίμων».
της Αμαλίας Κάτζου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο