Τι λέει για τον «μαγικό» αλγόριθμο ο καθηγητής Αριστοτέλης Τσιρίγος
Τον τελευταίο καιρό συζητάμε όλο και πιο πολύ για την τεχνητή νοημοσύνη και τον ρόλο που μπορεί να παίξει σε όλους τους τομείς της ζωής μας, πόσο δε μάλλον στο ευαίσθητο κομμάτι της υγείας. Καθημερινά βιώνουμε το θαύμα της επιστήμης σε πολλές ιατρικές ειδικότητες, με επεμβάσεις που γίνονται αναίμακτα, ρομποτικά και με γρήγορη ανάρρωση.
Το θέμα όμως που μας «καίει» όλους ακόμα και στη σκέψη ή την υποψία ότι μπορεί να μας συμβεί, είναι η διάγνωση του καρκίνου. Εκεί, παρά τον αρχικό φόβο ή το σοκ της είδησης ότι εμείς ή κάποιος δικός μας πάσχει, χρειαζόμαστε γρήγορη και έγκυρη διάγνωση, σαφείς οδηγίες από τον γιατρό και το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα για να τον προλάβουμε και να ανακόψουμε την πορεία του.
Πλέον, υπάρχει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των παθολογοανατόμων, ένας «αυτοδίδακτος» αλγόριθμος, που μπορεί να κάνει διάγνωση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και να δίνει το αποτέλεσμα με ακρίβεια που αγγίζει το 99%.
Πίσω από αυτό το σημαντικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα βρίσκεται ένας Έλληνας επιστήμονας, ο κ. Αριστοτέλης Τσιρίγος, καθηγητής στα Τμήματα Παθολογίας και Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU School of Medicine) και στο Perlmutter Cancer Center, όπου είναι συν-διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής Ακριβείας και διευθυντής των Εφαρμοσμένων Εργαστηρίων Βιοπληροφορικής.
Διαβάστε στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφορεί το Σάββατο 15 Ιουνίου