Θετικό πρόσημο στην τουριστική περίοδο του φετινού καλοκαιριού βάζει ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος, μιλώντας στο «Π». Αναφέρεται επίσης στον προγραμματισμό του για το επόμενο διάστημα αλλά και στα θέματα που απασχολούν το δήμο του.
Πώς πήγε η τουριστική περίοδος για τη Σαλαμίνα;
Η αλήθεια είναι πως η Σαλαμίνα είχε πάρα πολύ κόσμο το καλοκαίρι. Πήγε πολύ καλά, αυτό ήταν αναγκαίο να γίνει για την τοπική οικονομία μετά τον τόσο δύσκολο χειμώνα. Ευτυχώς πήγαμε καλά, ο κόσμος «ευχαριστήθηκε» το νησί, ενισχύθηκε η τοπική οικονομία.
Σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού, ποια ήταν η κατάσταση;
Ήταν η ανησυχία μας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν είμαστε περίπτωση διαφορετική απ’ όλη την υπόλοιπη Αττική, παρά το γεγονός ότι είχαμε πολλούς επισκέπτες όλη την θερινή περίοδο. Απαιτείται προσοχή, μέτρα χρειάζεται να λαμβάνονται και να τηρούνται. Το καλό είναι ότι δεν «ξέφυγε» η κατάσταση στη Σαλαμίνα με τον κορονοϊό.
Συμπληρώθηκαν τα δύο πρώτα χρόνια της δημοτικής θητείας. Τι γίνεται στο επίπεδο των έργων;
Έως τώρα αυτό που κάναμε, πέραν των έργων της καθημερινότητας, ήταν οι πολλές παρεμβάσεις μας στα σχολεία, τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν αλλάξει μορφή, χρειάζονταν πολλές παρεμβάσεις στα σχολεία και έχουν γίνει. Όταν αναλάβαμε, η Σαλαμίνα δεν είχε καμία παιδική χαρά, πιστοποιημένη σε λειτουργία. Πιστοποιήσαμε μία που υπήρχε, έχουμε κατασκευάσει μία από την αρχή και έχουμε πιστοποιήσει άλλες τέσσερις. Θεωρούσα, προσωπικά ανεπίτρεπτο, ολόκληρο νησί να μην έχει παιδική χαρά για τα παιδιά μας. Ήδη θα αρχίσουν να φαίνονται και τα πιο μεγάλα έργα τα οποία είχαμε δουλέψει εδώ και πολύ καιρό.
Ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής για την υποθαλάσσια ζεύξη ανάμεσα στο Πέραμα και τη Σαλαμίνα;
Η θέση του Δήμου Σαλαμίνας είναι πάγια και ομόφωνη. Μάλιστα σε δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή η ομόφωνη θέση αποτυπώθηκε και πρόσφατα. Εμείς, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε το θέμα της υποθαλάσσιας ζεύξης, το θέμα της σύνδεσης του νησιού, θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε και να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν τόσο οι απαραίτητες μελέτες που θα καταστήσουν ευκρινές πώς θα είναι το νησί την επόμενη ημέρα της ζεύξης, όσο και τα αναγκαία έργα υποδομής για να «υποδεχτεί» την επόμενη ημέρα. Να σας το μεταφέρω πιο απλά. Η εικόνα που βλέπουμε το καλοκαίρι, με τον τριπλασιασμό του κόσμου στο νησί, είναι μια εικόνα, που κατά γενική εκτίμηση και αποδοχή θα υπάρχει σε μόνιμη βάση –σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον– μετά τη ζεύξη. Το νησί, λοιπόν, και ο δήμος να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσου κόσμου, ως μόνιμων κατοίκων, δεν μπορούν. Απαιτούνται έργα υποδομής και πάνω σε αυτό στηριζόμαστε. Όλα τα έργα τα αναπτυξιακά τα θέλουμε. Το συγκεκριμένο έργο μπορεί να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό έργο για το νησί, που θα του αλλάξει για πάντα την εικόνα. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση αρνητικοί, θέλουμε όμως να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού.
Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο