«Η ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ δεν επηρεάζει ούτε ανατρέπει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης», τονίζει, μιλώντας στο «Π», ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας. Επισημαίνει ότι οι αυστηρότερες ποινές και η αστυνόμευση λειτούργησαν αποτρεπτικά από το να έχουμε επεισόδιο στην επέτειο του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, ενώ για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα υπογραμμίζει ότι «παρέχουν επιπρόσθετη προστασία και ασφάλεια στα θύματα και την ίδια στιγμή προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τους δράστες].
Εγκυμονεί η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ τυχόν κινδύνους για τη ΝΔ, καθώς είχε απευθυνθεί όλο αυτό το διάστημα σε ένα κεντρώο ακροατήριο;
Όπως έχει υπογραμμιστεί από την πρώτη στιγμή, η εκλογή νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής είναι ένα πολιτικό γεγονός, το οποίο η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί με τον σεβασμό που αρμόζει σε τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, η ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ δεν επηρεάζει ούτε ανατρέπει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Σας ανησυχούν οι μέρες των γιορτών για τυχόν διασπορά του κορονοϊού, που μπορεί να φέρει νέα πίεση στο Σύστημα Υγείας;
Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στη στρατηγική που έχει χαράξει για να μείνουν ανοιχτές η κοινωνία και η οικονομία και ταυτόχρονα να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας.
Επιβάλλεται, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε τα «όπλα» και τα εργαλεία που μας παρέχονται, έτσι ώστε να προστατέψουμε την υγεία και τη ζωή μας, αλλά και να αναχαιτίσουμε την πανδημία.
Πρώτα απ’ όλα είναι ο εμβολιασμός για όσους δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, ιδίως μάλιστα για τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση, αλλά και η αναμνηστική δόση για όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Ταυτόχρονα –εμβολιασμένοι και μη– αξιοποιούμε το testing, κάνοντας συχνά εργαστηριακούς ελέγχους για τον κορονοϊό.
Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών συντάσσεται με τις συμβουλές των επιστημόνων, τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας έναντι του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας, και εμπιστεύεται την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που πλήττει παγκοσμίως τα Εθνικά Συστήματα Υγείας.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε και στο προσεχές διάστημα με την ίδια υπευθυνότητα.
Η επέτειος Γρηγορόπουλου πέρασε χωρίς εκτεταμένα επεισόδια. Θεωρείτε ότι η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τις μολότοφ έπαιξε ρόλο;
Όπως γνωρίζετε, πρόσφατα τροποποιήθηκε το άρθρο 272 του ΠΚ σχετικά με την κατασκευή και την κατοχή εκρηκτικών υλών, προσθέτοντας τις εμπρηστικές ύλες, βόμβες και μηχανισμούς. Με τη συγκεκριμένη τροποποίηση οι δράστες τιμωρούνται με κάθειρξη έως 10 έτη.
Το ενισχυμένο νομοθετικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με την επιτυχή επιχειρησιακή διαχείριση εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ., οδηγούν, αναμφίβολα, στα βέλτιστα αποτελέσματα.
Αναφερθήκατε στην πλήρη αναμόρφωση του νέου Ποινικού Κώδικα στην οποία προχώρησε πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι, εν τέλει, αποτελεσματικές οι αλλαγές;
Μέσω των τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που υπερψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή, εισάγονται πλέον αυστηρότερες ποινές για σοβαρά αδικήματα μείζονος απαξίας (π.χ. ανθρωποκτονίες, εμπορία ανθρώπων, βιασμός ανηλίκων, ομαδικός βιασμός, θανατηφόρα ληστεία κ.ά.), καθώς και για τα αδικήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας, της γενετήσιας ελευθερίας και τα αδικήματα της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής (αιμομιξία, μαστροπεία ενηλίκων, γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων [αποπλάνηση]).
Οι συγκεκριμένες αλλαγές παρέχουν επιπρόσθετη προστασία και ασφάλεια στα θύματα και την ίδια στιγμή προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τους δράστες.
Τηρώντας τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, με τον νέο νόμο δημιουργείται ένα στιβαρό, συνεκτικό και πλήρες ποινικό πλαίσιο, το οποίο έρχεται να υψώσει ένα τείχος ασφαλείας και να προστατεύσει τα θύματα εγκληματικών ενεργειών και ιδιαίτερα τα πλέον ευάλωτα άτομα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία.
Δικαστικές Ενώσεις λένε, επί της ουσίας, «όχι» στο νομοθέτημά σας για αξιολόγηση και επιμόρφωση των δικαστών. Τι απαντάτε σε αυτό, την ώρα που για τον μέσο πολίτη η δικαστική κρίση αργεί χαρακτηριστικά;
Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών αποτελούν τη βάση, στην οποία στηρίζεται το δικαιοδοτικό μας οικοδόμημα.
Κατά την εφαρμογή ωστόσο του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου που διέπει την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, παρατηρήθηκαν αδυναμίες και κενά και με την πάροδο των δεκαετιών, δεδομένης και της αλλαγής του ευρύτερου νομικού περιβάλλοντος. Αυτές τις αδυναμίες έρχεται να διορθώσει και να καλύψει μέσω του ως άνω νόμου το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Με τις νέες ρυθμίσεις αναδιαμορφώνουμε πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο της Σχολής, τόσο ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία της, όσο και ως προς τον τρόπο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών.
Όπως γίνεται κατανοητό, το πρόσφατο νομοσχέδιο αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που επιχειρούμε στο θέμα της εκπαίδευσης των δικαστών αναφορικά με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, με τις ψήφους και σημαντικού μέρους αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), αποδεικνύει ότι έλαβε χώρα μια άκρως εποικοδομητική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου επετεύχθη σύγκλιση τόσο με κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και σε σχέση με ζητήματα που είχαν τεθεί από τους φορείς, όπως οι Δικαστικές Ενώσεις.
Η προστασία της ανηλικότητας είναι προτεραιότητα
Το «Σπίτι του Παιδιού» στην Αθήνα βρίσκεται πλέον σε λειτουργία. Ποιος είναι ο βασικός στόχος αυτού του θεσμού;
Μετά από ενέργειες, συνεχείς παρεμβάσεις και διαρκή συνεργασία με φορείς, όπως η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ρυθμίστηκαν όλες οι τεχνικές παράμετροι και δυσχέρειες που είχαν εντοπιστεί και πλέον το «Σπίτι του Παιδιού» στην Αθήνα τέθηκε σε λειτουργία, με αποτελεσματικότητα και οργανωτική επάρκεια και έχοντας σκοπό την ενίσχυση των δικαιωμάτων των παιδιών με βάση τις αρχές της φιλικής στα παιδιά δικαιοσύνης.
Πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ακρόασης των παιδιών, φιλικό προς αυτά, όπου διεξάγεται η δικανική εξέταση-κατάθεση του παιδιού-θύματος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δομή που αφορά σε παιδιά και εφήβους, θύματα κακοποίησης.
Ως εκ τούτου, η ακρόαση των παιδιών θα γίνεται σε φιλικό προς αυτά περιβάλλον, ώστε οι νομικές διαδικασίες να ανταποκρίνονται πληρέστερα στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών.
Η προστασία της ανηλικότητας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως φάνηκε τόσο από τις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (όπου οι διατάξεις περί ανηλίκων αποτέλεσαν βασικό συστατικό των αλλαγών), όσο και από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο και αφορά την περίοδο 2021-2023.
Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο