Σε μια στιγμή που η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας αλλάζει ριζικά σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η χώρα μας έχει σαφή θέση στο νέο τοπίο. Σε αυτό το νέο τοπίο, οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποπνέουν σαφήνεια και αποφασιστικότητα. Η πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή ακριβώς από αυτά τα στοιχεία διαπνεόταν. Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος του δυτικού κόσμου, ο οποίος έχει αφετηριακό σημείο αναφοράς τον ελληνικό πολιτισμό. Ασκεί πολυδιάστατη πολιτική, με δεδομένο όμως ότι είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και αποτελεί το σύνορο της Ευρώπης με την Ανατολή. Οι συμφωνίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι σχέσεις με την Κίνα ακόμη και με τη Ρωσία πριν από την εισβολή δείχνουν αυτόν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα. Που δεν στερείται όμως σαφούς πυξίδας.
Η υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης στην άσκηση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, που θα έχει στον πυρήνα της τα ευρωπαϊκά εδάφη και τις ευρωπαϊκές αξίες, αποτελεί το επιθυμητό πλαίσιο για την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία, τη συνολικότερη παρουσία του στην Ευρώπη και διεθνώς, έχει αναβαθμίσει τον ρόλο και την αξιοπιστία της χώρας.
Η κοινή άμυνα, που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επίδοξους κατακτητές, είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για την ειρήνη. Κάποτε, στις απαρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, για τον τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης είχε λεχθεί ότι «ο πραγματικός πατέρας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας είναι ο Στάλιν», λόγω του φόβου που ενέπνεε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σήμερα, 70 χρόνια μετά, και με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, ίσως αποδειχθεί ότι ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο πατέρας της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και επιταχυντής της ενοποίησης.
του Φώτη Σιούμπουρα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο