Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Είναι η καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή να βγάλουμε τις μάσκες».
«Πέρυσι την 1η Ιουνίου τα κρούσματα ήταν 1.300, οι εισαγωγές 165 και οι κλίνες ΜΕΘ ήταν 460. Σε σχέση με πέρυσι είμαστε επιδημιολογικά πολύ καλύτερα. Είμαστε εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες σε ποσοστό 80%-90%, επομένως προστατευμένοι τόσο ανοσολογικά όσο και χρονικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.
Ο ίδιος, επισήμανε ότι όπου υπάρχει συνωστισμός ή περιβάλλον που δε νιώθουμε ασφαλείς, θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα, ενώ τη χρήση της συνέστησε και στα πλοία.
Ερωτηθείς πόσο διαρκεί η ανοσία, ο καθηγητής επισήμανε ότι για 2-3 μήνες από τη νόσηση ή και τον εμβολιασμό υπάρχει σημαντική προστασία. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν επαναμολύνσεις, αλλά δεδομένου ότι είμαστε ανοσοπροσατατευμένοι, η νόσος θα εκδηλωθεί με ήπια συμπτώματα.
Για το ενδεχόμενο εμβολιασμού με τέταρτη δόση τον Σεπτέμβριο, που άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Υγείας, ο κ. Τζανάκης εξήγησε, ότι είναι νωρίς να μιλάμε για ενισχυτική δόση σε όλους. «Είναι μια σκέψη, αλλά θα περιμένουμε να δούμε το επιδημιολογικό περιβάλλον. Θα δούμε αν θα πάμε σε εμβολιασμό μερικών ομάδων ή του γενικού πληθυσμού», κατέληξε.
Εν τω μεταξύ, σύσταση για χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό, για τήρηση των κανόνων πρόληψης κατά του κορωνοϊού και για τον προγραμματισμό της τέταρτης δόσης στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ένδειξη, απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Γιώργο Πατούλη.
Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν τον κίνδυνο διασποράς νέων στελεχών του ιού τους καλοκαιρινούς μήνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέο επιδημικό κύμα. Τονίστηκε ότι δεν θα πρέπει να ατονήσουν οι κανόνες πρόληψης και ότι παραμένει ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας στους χώρους, με συνωστισμό, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για εντατικοποίηση των εμβολιασμών με την τέταρτη δόση, στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ένδειξη.