Στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε για τις νέες μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλειοδότησαν σε βολές κατά της διαχείρισης της κυβέρνησης και σε (αόριστες)προτάσεις για το πώς η Ελλάδα θα γίνει μια κουκίδα παράδεισου μέσα στην κόλαση της κλιματικής κρίσης, που εξαϋλώνει εκατομμύρια εκτάρια σε χώρες της Μεσογείου, στον Καναδά, στη Ρωσία και σε άλλα, θηριώδη σε μέγεθος και μέσα πυρόσβεσης κράτη. Η διαπίστωση περί «κατάρρευσης του επιτελικού κράτους του Μητσοτάκη», που χρησιμοποιήθηκε σε διάφορους τόνους, έχει καταστεί μια αντιπολιτευτική… εθιμοτυπία για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και, τώρα, γίνεται μανιέρα και για τους νεοεισελθέντες στη Βουλή.
Για τον πρωθυπουργό, η εξεύρεση ενός κοινού τόπου με τους συνομιλητές του ήταν πορεία ανάποδα σε μονόδρομο. Στις απλουστεύσεις που ακούστηκαν ο πρωθυπουργός απάντησε με μια προτροπή: Όποιος πολιτικός αρχηγός επιθυμεί, την ώρα της μάχης, να βρεθεί στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. Να δει ζωντανά την επιχειρησιακή πραγματικότητα. Να δει ποιες είναι οι προκλήσεις της στιγμής, πώς λειτουργεί ο συντονισμός, πώς δίνονται οι εντολές, να ακούσει τις παράλληλες επικοινωνίες όταν η Αστυνομία και το Λιμενικό απομακρύνουν από τον κίνδυνο ανήμπορους και τρομαγμένους ανθρώπους. Να νιώσουν πως δασοπυροσβέστες και πυροσβέστες λιώνουν και χειριστές των ιπτάμενων μέσων παίζουν κορόνα-γράμματα τη ζωή.Να δουν και εκείνοι«πόσο πραγματικά δύσκολο είναι να χειρίζεσαι μια μεγάλη πυρκαγιά στις πραγματικές συνθήκες» και κυρίως «πόσα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά» ανά πάσα στιγμή.
Στο πεδίο και σε μια τέτοια στιγμή χάθηκαν οι δύο χειριστές του Canadair. Επίλεκτα στελέχη του επιτελικού κράτους. Στην ουσιαστική και βαθύτερη έννοιά του. Γιατί η καρδιά του επιτελικού κράτους δεν βρίσκεται στο Μαξίμου, όπως η αντιπολίτευση με υστεροβουλία διατείνεται. Χτυπάει στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας, στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία, στο Λιμενικό, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους εθελοντές, στους απλούς πολίτες που σπεύδουν –όπου χρειαστεί– για βοήθεια. Όλα αυτά να τα έχουν τουλάχιστον υπ’ όψιν τους η αντιπολίτευση και οι πάσης φύσεως πολιτικής απόχρωσης καλοθελητές, πριν μιλήσουν για «κατάρρευση του επιτελικού κράτους» και στην περίπτωση των πυρκαγιών.
του Φώτη Σιούμπουρα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο