«Κασσελάκης και Ανδρουλάκης δίνουν την ύστατη μάχη πολιτικής επιβίωσής τους»
«Η ΝΔ δεν αρνείται καμία Προανακριτική», δηλώνει ο Κώστας Καραγκούνης και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει το αίτημά του με την προβλεπόμενη διαδικασία από τον Κανονισμό της Βουλής.
Ως πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης αναλύει το «κατηγορητήριο» του ΣΥΡΙΖΑ και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ενώ παράλληλα μας μιλάει για το κλίμα ακραίας πόλωσης που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, ενόψει των ευρωεκλογών.
Οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές σε κλίμα ακραίας πόλωσης. Εκτιμάτε πως μέσα σε αυτό το κλίμα η ΝΔ θα καταφέρει να πιάσει τον πήχη του 30% στις κάλπες του Ιουνίου;
Στην αντιπολίτευση εκτιμούν πως αυτό το κλίμα πόλωσης τους ευνοεί. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα ράλι ανταγωνισμού για το ποιος θα τερματίσει δεύτερος στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Και ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης δίνουν την ύστατη μάχη πολιτικής επιβίωσής τους, διότι ο ένας στους δύο χάνεται, με την έννοια ότι θα αμφισβητηθεί έντονα την επόμενη μέρα. Με αυτό το δεδομένο γίνεται μια έντονη επίθεση στην κυβέρνηση, έχοντας ως βασικό κορμό της κριτικής τους την τραγωδία των Τεμπών. Ένα ζήτημα που κατά την άποψή μου θα έπρεπε να μην εργαλειοποιείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Δηλαδή να μην ασκείται κριτική;
Προσέξτε, δεν εννοώ να μην γίνεται κριτική, να γίνεται και με το παραπάνω, απλά δεν είναι δόκιμο να εκμεταλλεύονται τις δεδομένες ευαισθησίες και αντανακλαστικά της κοινωνίας γύρω από το ευαίσθητο αυτό ζήτημα, για κομματικά οφέλη. Για την τραγωδία των Τεμπών θα έπρεπε όλοι μας, νηφάλια από εδώ και πέρα και με θεσμική υπευθυνότητα, να την αφήσουμε στην αξιολόγηση της Δικαιοσύνης. Και μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν ακραίες επιθέσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είτε εναντίον του κράτους δικαίου είτε ακόμη και κατά της συζύγου του πρωθυπουργού. Για να επανέλθω στο ερώτημά σας, ο στόχος της ΝΔ είναι πράγματι να πετύχει ένα αποτέλεσμα που δεν θα επιτρέψει στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την πολιτική και κατ’ επέκταση και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Δεν θέλω να μιλήσω για ποσοστά, αλλά σίγουρα όσο πιο κοντά βρεθούμε στα ποσοστά των τελευταίων εθνικών εκλογών, τόσο καλύτερα θα είναι για μας, και σίγουρα πολιτικά έχει ιδιαίτερη σημασία η διαφορά από το δεύτερο κόμμα.
Πώς θα το πετύχετε αυτό;
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, όπως κάνουμε και τα τελευταία χρόνια, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, υγεία, παιδεία, ασφάλεια, για να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους, για να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και για να μεριμνήσουμε για όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Δεδομένου ότι η ΝΔ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, μήπως αυτό αποσυσπειρώνει την κομματική βάση και δεν δίνει το απαραίτητο κίνητρο στους ψηφοφόρους για να στηρίξουν το κόμμα σας;
Δεν το πιστεύω. Προφανώς, ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος για κάθε κυβέρνηση και δη για εμάς που έχουμε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένα τεράστιο προβάδισμα από το δεύτερο κόμμα. Όμως αυτό που μετράει, όπως είπα και πριν, είναι η αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας. Όσο η κυβέρνηση δίνει πειστικές λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου, τόσο δεν έχει να φοβάται τίποτε και κανέναν. Το κίνητρο των ψηφοφόρων για να μας επιλέξουν είναι τι προοπτική δίνουμε για τη χώρα και η προσδοκία για τη συνέχιση της ανάπτυξης και της ολοκλήρωσης του προγράμματός μας.
Οι ευρωεκλογές «ενδείκνυνται» για ψήφο διαμαρτυρίας ή δυσαρέσκειας. Θεωρείτε πως η ΝΔ θα εισπράξει δυσαρέσκεια εξαιτίας της θεσμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, της τραγωδίας των Τεμπών ή της ακρίβειας;
Σίγουρα οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές. Ο κόσμος ψηφίζει με πολύ πιο χαλαρά πολιτικά κριτήρια, και αυτό μας το έχει αποδείξει η εμπειρία όλων των προηγούμενων ευρωεκλογών. Γι’ αυτό και ο στόχος μας θα είναι να έχουμε ένα αποτέλεσμα όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που πετύχαμε τον περασμένο Ιούνη. Θα ήταν μη ειλικρινές από μέρους μου να μην παραδεχθώ ότι σε αυτές τις εκλογές όλα τα ζητήματα που αναφέρατε μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα και να παίξουν κάποιον ρόλο. Μένει να δούμε πόσο και σε ποιον βαθμό θα γίνει αυτό. Άλλωστε, όπως συνηθίζω να λέω, στον δημόσιο διάλογο σε αυτές τις εκλογές όλοι θα κριθούμε. Και εμείς, αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κυρίως αυτά που για ακόμη μία φορά έχουν επενδύσει στην τοξικότητα και στη στείρα αντιπαράθεση. Δική μας δουλειά είναι να φέρουμε ακόμα πιο πολύ τους πολίτες κοντά μας.
Όσον αφορά την τραγωδία των Τεμπών, υπάρχει τρόπος για να παρουσιαστεί ο πρώην υπουργός Κ. Καραμανλής ενώπιον των ανακριτικών αρχών;
Υποθετικό το ερώτημά σας, αλλά βεβαίως και υπάρχει. Είναι ο τρόπος που ορίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος. Και μιας και με ρωτάτε, είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε και κάτι που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και αφορά τη σύγχυση που υπάρχει όσον αφορά τη βουλευτική ασυλία με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Από το 1844, τα μέλη της κυβέρνησης ή οι διατελέσαντες υπουργοί διώκονται με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος μόνο από τη Βουλή, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, και εντέλει δικάζονται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Η δίωξη βουλευτών που προβλέπεται σε άλλες διατάξεις του Συντάγματος, δηλαδή στα άρθρα 61 και 62, είναι ότι προκειμένου να διωχθούν, απαιτείται πρώτα η άρση της ασυλίας τους. Στην προκειμένη περίπτωση που αφορά τον Κώστα Καραμανλή, η οποιαδήποτε ενδεχόμενη ευθύνη θα υπαγόταν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του άρθρου 86. Αν λοιπόν υπάρξει η οποιαδήποτε τέτοια αξιολόγηση από τη Δικαιοσύνη, που όπως γνωρίζετε αμελλητί θα έρθει στη Βουλή, θα ακολουθηθεί και η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία.
Γιατί η ΝΔ επιμένει στην άρνηση της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, εφόσον το έχει ζητήσει και ο πρώην υπουργός;
Η ΝΔ δεν αρνείται καμία σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Για να είμαι ακριβής, άλλα κόμματα στο παρελθόν έχουν απορρίψει ανάλογες δικές μας προτάσεις και μάλιστα εκ προοιμίου, χωρίς καν να γίνει η προβλεπόμενη συζήτηση στη Βουλή. Η κυβέρνηση λέει κάτι απλό. Φέρτε μας με την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή στη Βουλή, ένα κατηγορητήριο για όποιον υπουργό θεωρούν ότι πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες και εμείς θα το αξιολογήσουμε όπως προβλέπει το Σύνταγμα καθώς και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Διότι, ως γνωστόν, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν χωρίς να υπάρχει η δικαιολογητική βάση για να γίνει κάτι τέτοιο. Αντ’ αυτού, το μόνο που είδαμε ως πρόταση μέχρι τώρα είναι ένα βίντεο του κ. Κασσελάκη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ως νομικός και ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, πώς αξιολογείτε το κατηγορητήριο που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής;
Όπως σας είπα, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανένα αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μόνο το σχετικό βίντεο του κ.Κασσελάκη, δεν έχει κατατεθεί κανένα κατηγορητήριο και, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η κατάθεση του σχετικού αιτήματος κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής γίνεται αφού συνταχθεί κατηγορητήριο, αφού μαζευτούν 30 υπογραφές βουλευτών και πάνε στον πρόεδρο της Βουλής με την προβλεπόμενη διαδικασία. Όλα τα υπόλοιπα που γίνονται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ούτε θεσμικώς σωστά, ούτε πολιτικώς σοβαρά. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά, όπως ήδη σας προανέφερα, έχουν να κάνουν δυστυχώς με την εργαλειοποίηση πονεμένων ανθρώπων. Όταν έχουμε πραγματική, και όχι στο μυαλό της αντιπολίτευσης, κατάθεση αιτήματος για προκαταρκτική εξέταση, εννοείται πως θα απαντήσουμε θεσμικά, τεκμηριωμένα, με μόνο γνώμονα τη δικαιοσύνη για το τραγικό δυστύχημα.
Πώς αξιολογείτε τον ενδεχόμενο δόλο που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κατηγορητήριο;
Η νομική αξιολόγηση που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ περί ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ότι δηλαδή ο Καραμανλής στην ουσία αποδέχθηκε το γεγονός του επελθέντος αποτελέσματος του θανάτου των 57 ανθρώπων, τότε μιλάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μια άλλη διάσταση στη νομική συζήτηση που εξελίσσεται. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει και οι ίδιοι να αναγνωρίσουν άμεσα ότι θα πρέπει εφεξής για όσα θύματα έχουμε σε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς και σε οποιοδήποτε δίκτυο να αναζητούνται ποινικές ευθύνες υπουργών για πιθανή εμπλοκή τους σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση, τη βελτίωση, την έγκαιρη ολοκλήρωσή του δικτύου και ούτω καθεξής.
Πιστεύετε ότι η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος του Κυρ. Βελόπουλου και της Νίκης θα αποτυπωθεί στις κάλπες του Ιουνίου;
Δεν μπορώ να το εκτιμήσω αυτήν τη στιγμή. Άλλωστε υπάρχει πολύ χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές και πολλά μπορούν να αλλάξουν σε σχέση με τα όσα αποτυπώνονται τώρα στις δημοσκοπήσεις. Επιτρέψτε μου όμως να κάνω ένα σχετικό σχόλιο. Η ΝΔ πάντα κάλυπτε ευρύτερα τον χώρο του Κέντρου και της Δεξιάς ως μια παράταξη που ναι μεν ανήκει στον συντηρητικό χώρο, αλλά ταυτόχρονα διαπνέεται από φιλελεύθερες ιδέες και αξίες. Αν μπορούσα να οριοθετήσω ένα αξιολογικό κριτήριο που θέτει και τα όρια στην κατεύθυνση της ιδεολογικής και πολιτικής μας στρατηγικής, αυτό είναι η ιστορική μας παρακαταθήκη. Η οποία ιδίως σήμερα είναι ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ. Διότι δείτε τι συμβαίνει παντού στην Ευρώπη. Δεξιότερες πολιτικές κυριαρχούν παντού. Σε αρκετές μάλιστα χώρες έχουν ήδη καταλάβει την εξουσία κόμματα που ανήκουν είτε καθαρά στη Δεξιά είτε πολλές φορές και πιο πέρα από αυτήν. Οπότε το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζουμε θα πρέπει να έχει έναν μπούσουλα που θα ανακόπτει πιθανές διαρροές σε δεξιότερα ημών κόμματα, χωρίς βέβαια να αλλοιώνεται η ιδεολογική μας κατεύθυνση.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι η διεύρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Κέντρο έχει αλλοιώσει το DNA της παράταξης. Τι απαντάτε;
Νομίζω ότι σας απάντησα ήδη. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε την ιστορική μας παρακαταθήκη με ένα μείγμα πολιτικής στρατηγικής που και θα θωρακίζει τα ιδανικά της παράταξής μας και τις διαχρονικές μας ιδέες και, παράλληλα, θα προτάσσει τις φιλελεύθερες αξίες, που ο συνδυασμός και των δύο μάς δίνει διαχρονικά τις μεγάλες πλειοψηφίες στην κοινωνία.
Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο