Ανεβαίνει η θερμοκρασία, κατεβαίνουν οι θερμίδες. Γιατί συμβαινει αυτό;
Κατά την διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, η όρεξη για φαγητό εξασθενεί. Βάσει μελετών, έχει αποδεδειχθεί ότι υπάρχει επιστημονικός λόγος που εξηγεί γιατί αντιδράει έτσι ο οργανισμός.
«Όταν βρισκόμαστε σε ένα θερμό περιβάλλον, η όρεξή μας μειώνεται και καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες έτσι ώστε να δροσίσουμε το σώμα μας», δηλώνει στο VeryWellHealth η Allison Childress, διαιτολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Texas Tech University. Επίσης συμπληρώνει «Οι άνθρωποι σε πιο ζεστά κλίματα συνήθως καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, γιατί η κατανάλωση αυτών των θερμίδων παράγει θερμότητα και μπορεί να ζεστάνει το σώμα ακόμα περισσότερο».
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ
Για να γίνει η πέψη, χρειάζεται μια ποσότητα ενέργειας που ονομάζεται “θερμική επίδραση της τροφής”. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεϊνες όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, φασόλα, αυγά, φακές και θαλασσινά, θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς κατά την διάρκεια της πέψης υπάρχει η πιθανότητα να σας ζεστάνουν.
Καλοκαίρι συνδυασμένο με παγωτά ή κρύα ροφηματα ( όπως αναψυκτικά), όμως η ανακούφιση που μας δίνουν παρόλου που είναι άμεση, τείνει να είνια προσωρινή, καθώς αν υπάρχουν θερμίδες στο αντίστοιχο τρόφιμο ή πόσιμο θα ξεκινήσει πάλι ο κύκλος της πέψης. Τα τρόφιμα που απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να χωνευτούν, όπως τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, θα ανεβάσουν επίσης τη θερμοκρασία του σώματος καθώς χωνεύονται.
Ωστόσο, η αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά δεν είναι η απάντηση, ειδικά για έγκυες και θηλάζουσες. Αντιθέτως, καλό θα είναι να επικεντρωθείτε στο να παραμένετε ενυδατωμένοι και να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να παραμείνετε δροσεροί και ασφαλείς κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.